top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Doet jouw pup alles volgens het lijstje?

Hoera! Je hebt je nieuwe maatje opgehaald en het avontuur kan beginnen. Vol enthousiasme begin je aan je eerste wandeling en ja hoor, het eerste plasje is een feit. Ook de mensen die je onderweg tegenkomt, zijn enthousiast over dat heerlijke kleine pluizenbolletje. Ze willen er alles over weten: Hoe oud is je pup, wat voor ras is het en hoe lang heb je hem al? Vaak krijg je ook nog eens goedbedoelde adviezen over hoe je met je pup om moet gaan, de opvoeding, wandelen en voeren.


Ons advies is natuurlijk om je pup, nadat hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving, mee te nemen naar puppy training. Ook daar ontmoet je andere mensen, inclusief pups. Vaak begint dan het grote vergelijken. En dat kan een aantal valkuilen opleveren: onzekerheid, doe ik het wel goed, is mijn pup wel in orde? Dit zijn vragen die bij je op kunnen komen als je andere pups ziet. De pup van cursist A. slaapt alle nachten door, is zindelijk en luistert redelijk naar zijn begeleider. In tegenstelling tot die van jou: hij moet er een paar keer per nacht uit om te plassen, poept per ongeluk in de woonkamer en wordt helemaal hyper bij het zien van andere honden. Is er iets mis met jouw pup?


Het lijstje

Het standaard lijstje met ‘eisen’ waaraan elke pup (vroeg of laat, maar het liefst zo snel mogelijk volgens velen) moet voldoen, is als volgt:

· Zindelijk zijn

· Doorslapen in de nacht

· Goed contact met andere honden

· Goed contact met andere mensen

· De buitenwereld verkennen

· Wandelen aan de lijn, zonder trekken of gaan liggen

· Goed eten

· Samenwerken en oefeningetjes doen

· Algehele gezondheid

· Goed luisteren


Een utopie

Maar dit lijstje is eigenlijk een utopie. En daarmee kunnen we je ook gelijk geruststellen: er is niets mis met je pup. Het heeft namelijk helemaal geen zin om het gedrag van jouw puppy te vergelijken met dat van een ander. Elke hond is een individu met zijn eigen behoeftes, karakter en emoties. En daarom ontwikkelt elke hond zich op zijn eigen tempo en manier, waarbij jij als eigenaar hem mag begeleiden. Hoe mooi is dat?


Hoe werkt dat dan?

De ontwikkeling van pup tot volwassen hond gaat altijd gepaard met ups en downs. Geloof mij maar als ik zeg dat ook de pup van cursist A. op een bepaald moment niet (meer) aan alle eisen van het standaard lijstje voldoet. Stel je maar eens voor hoeveel indrukken een pup, met al zijn sterk ontwikkelde zintuigen, krijgt wanneer hij in een nieuwe omgeving komt. Nieuwe mensen, honden, andere dieren, geuren, prikkels en geluiden; we mogen eenvoudigweg niet verwachten dat dat allemaal maar zonder meer wordt verwerkt door onze kleine vriend. Hoeveel tijd je pup nodig heeft om zindelijk te worden, rustig aan de lijn te lopen of zonder angst of onzekerheid met andere honden om te gaan, hangt helemaal af van hoe je pup alles verwerkt én hoe jij hem daar bij begeleidt.



Van pup naar ideale huisvriend

Elke pup kent dus zijn eigen prioriteiten. Terwijl die van jou nog niet helemaal zindelijk is, wil de pup van een ander misschien niet graag met andere honden spelen. Alles op zijn tijd: geef je pup de ruimte om te ontdekken, te leren en samen met jou de wereld te gaan verkennen. En dat leer je tijdens de puppytraining. Training is geen toverwoord, maar het helpt wel om elkaar beter te begrijpen. Dan kunnen jullie de meeste punten op het lijstje langzamerhand gaan wegstrepen. Hoe lang dat duurt? Soms snel, soms wat langer. Kijk naar je pup, en zie waar zijn behoeftes liggen. Zo geniet je een hondenleven lang van je ideale huisvriend.

Wil je meer weten over onze puppytrainingen? Neem dan gerust eens contact op met Hondenschool LeerSamen. Wij helpen je graag! Of kijk op deze pagina: https://www.hondenschoolleersamen.com/puppycursus


311 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page