Vooroordelen:

Afgelopen week komt er een cursist het veld op, loopt naar haar plaats en gaat zich

voorbereiden voor de les. Legt haar kleedje neer en haalt de voertjes uit de tas.

Normaal komt er nog een speeltje bij maar een beetje voorzichtig blijft deze nog

even in de tas. Na een kort vragen rondje gaan we aan de slag en komt het speeltje

uit de tas en gelijk word er gelachen in de groep. Vorig week hebben we het gehad

over het gooien van stokken en de gevaren die er achter schuilen. Deze cursist heeft er over nagedacht en heeft een speeltje gekocht zoals hier onder in de afbeelding. We gaan aan de slag en haar hond vind het speeltje geweldig , het is een super en vooral ook veilige beloning. 
Ik zeg tegen de cursist dat ik blij ben ze heeft nagedacht over het gesprek van vorige keer en dat ze dit ‘’ding’’ heeft gekocht en de hond vind het geweldig. Toen was het stil. 

Na de eerste kennismaking privé les vraagt de cursist wie zitten er allemaal nog meer in de les van volgende week. Ik begin de namen te noemen van de honden met de leeftijden er ongeveer bij. Waarop de cursist vraagt wat zijn het voor rassen, ik antwoord dat weet ik niet zo uit me hoofd. Een week later komt mevrouw het veld op en tot haar schrik staat er een pup op het veld die er in haar ogen uitziet als een ‘’enge honden’’ ze schrikt, wil niks laten merken en loopt het veld op. Aan het einde van de les vraag ik en viel het mee?? Ze zei dat ze was geschrokken aan het begin van de les en dat ze haar beeld heeft moeten bij stellen. 


We hebben snel een vooroordeel over iets. Dit komt door een slechte of goeie ervaring . Als dit oordeel eenmaal naar voren komt is er minder ruimte in je hoofd om er anders over te denken. Bij ons mensen vinden we dit normaal, maar bij onze honden niet.

Als onze hond kan ook reageren uit een vooroordeel omdat het een man, hond, auto of wat dan ook is dan moet hij ‘’normaal’’ doen. Geef je hond de tijd om zijn oordeel bij te sturen en help hem daarbij. Vergroot de ruimte oefen in gecontroleerde situaties. Zodat ook zij weer kunnen leren na denken. Dit geldt niet alleen voor spannende situaties maar ook iets wat ze mega leuk vinden bijvoorbeeld naar het bos, tegen komen van de buurvrouw of een andere leuke hond.
Geef je zelf en je hond de kans om je oordeel bij te stellen.

Voor meer informatie, neem contact met ons op of vraag het voor of na de hondentraining.

  • telefoonnummer
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube Social Icon