top of page

Speuren

​​Kosten training Speuren

Groepslessen: 

1.5 uur per les 

€ 32,50 per groepsles.

Privé lessen 

45 min voor € 52,50

Speuren is geschikt voor elk hondenras: groot of klein, jong of oud. Bij het speuren maken we gebruik van het natuurlijke instinct van de hond: de reuk. Iedere hond heeft een enorme behoefte om zijn neus te gebruiken. Het gebruik van de neus werkt stress verlagend en heeft dus een ontspannend effect op de hond. Hierdoor is speuren ook uitermate geschikt voor angstige, onzekere en reactieve honden.​

​Heeft je hond een lichamelijke blessure waardoor deze aan de lijn moet blijven of niet te veel belast kan worden? Ook dan is speuren een ideale manier om samen met je hond aan de slag te gaan. Instructeur en begeleider bespreken samen wat de hond aan kan en wat de ideale veilige trainingsomgeving is. Speuren gebeurt altijd aangelijnd en is daarmee ook zeer geschikt voor dove of blinde honden. Juist bij deze honden is de neus enorm sterk ontwikkeld en dat maakt speuren voor hen een leuke en uitdagende bezigheid.​

​We speuren onder verschillende weersomstandigheden, met wisselende ondergronden, in verschillende gebieden. Bijvoorbeeld in het bos, in de duinen, een woonwijk, winkelcentrum of industrieterrein. Een hond leert om te gaan met deze verschillende situaties en gaat zelf keuzes maken. Uiteindelijk zal een hond zekerder worden tijdens de training en zelfstandiger te werk gaan.

Wat neem je mee naar de speurtraining?

  • Een goed passend tuig voor jouw hond. Een passend tuig betekent dat deze de hond nergens belemmert in de bewegingsvrijheid. Ook is het belangrijk dat het tuig niet te hoog op de borst zit, zodat de ademhaling niet belemmerd wordt.

  • Een 10 meter lijn. Deze kun je tijdens de eerste trainingen lenen; Hondenschool LeerSamen verkoopt deze lijnen ook.

  • Een beloning in de vorm van een speeltje. Mocht je hond een speeltje niet als beloning zien, dan kun je zijn of haar favoriete snack gebruiken als beloning.

  • Geurvoorwerp/lapje met je eigen geur hier aan in een plastic zakje.
    Je kunt denken aan bijvoorbeeld een stukje stof van een oud T-shirt, een doekje, een sok of een waterflesje.

  • Neem altijd water mee voor onderweg. Speuren is best intensief voor de hond. Door de hond tussendoor te laten drinken blijven de slijmvliezen vochtig, waardoor hij de geur nog beter kan opnemen.

Let op: tijdens de lessen moet de hond alleen in de auto kunnen blijven. Vindt je hond dit moeilijk, neem dan iemand mee om bij de hond te blijven.

Speuren is leuk, leerzaam en uitdagend voor hond en begeleider! 

Locatie en data

De training Speuren wordt op verschillende locaties gegeven in de regio Alkmaar op afspraak. Wil je weten of en wanneer er plaats is, neem dan contact met ons op!

Privélessen zijn altijd mogelijk op afspraak.

Zondag 14-7 10:30 uur

Dinsdag 16-7 9:00 -19:00 en 20:30 uur

Woensdag 31-7 19:00 en 20:30 uur

Zondag 4-8 9:00 en 10:30 uur

Zondag 18-8 10:30 uur

Dinsdag 27-8 8:30 uur

Zondag 1-9 10:30 uur

bottom of page