top of page

Vuurwerktraining voor honden:
het hoe en waarom (niet)

Als we het hebben over vuurwerktraining voor honden, denken we al snel aan een oplossing voor de angst die honden kunnen hebben voor vuurwerk. Een training volgen in een groep lijkt dan een mooie methode, waarmee na een paar uur trainen de angst voor vuurwerk verdwenen zou moeten zijn. Maar is dat wel écht zo? Kan groepstraining de angst voor vuurwerk wegnemen en hoe werkt zo’n training dan? En wat voor trainingsmanieren zijn er nog meer? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is vuurwerktraining voor honden?

Vuurwerktraining is een algemene benaming voor een training die je met je hond kunt doen om hem aan vuurwerk te laten wennen. Met vuurwerktraining heb je als doel ervoor te zorgen dat je hond niet (meer) bang is voor vuurwerk. En dat is natuurlijk heel erg prettig, want zonder vuurwerkangst verloopt de tijd rondom de jaarwisseling een stuk rustiger voor je hond en voor jou. Vuurwerktraining kun je op verschillende manieren doen:

 1. Trainen in een groep gelijkgestemden

 2. Zelf aan de slag met bijvoorbeeld geluidsdragers (cd’s of video’s met vuurwerk)

 3. Een online cursus volgen Persoonlijke aandacht voor hond en eigenaar

Welke methode je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Maar aan een aantal vuurwerktrainingen kleven meer nadelen dan voordelen. Om de juiste keuze te maken is het allereerst van belang om te begrijpen wat (vuurwerk)angst is en wat de symptomen zijn.

Wanneer heeft je hond vuurwerktraining nodig?

Ook als er niet continu vuurwerk wordt afgestoken, er alleen maar een enkele knal is geweest of zelfs wanneer jij als eigenaar helemaal geen vuurwerk hebt gehoord, kan de hond dit soort reacties laten zien. Vuurwerk bestaat namelijk uit meer dan alleen knallen:

 • Trillen

 • Hijgen

 • Niet naar buiten willen

 • In het donker niet willen wandelen

 • Verstoppen in huis

 • Slopen van spullen

vuurwerktraining voor honden

Het kan dus heel goed zijn dat er ergens waar je met je hond loopt, vuurwerkdampen hangen die jij niet (goed) waarneemt, maar die voor je hond heel duidelijk aanwezig zijn.​

Vuurwerktraining om angst op te lossen

Heb je dus een hond die angstig reageert op knallen, dampen, lichtflitsen, geur en luchtverplaatsing, dan is vuurwerktraining misschien wel op zijn plaats. Echter is het oplossen of wegnemen van angst één van de moeilijkste dingen die er is. Angst is namelijk een emotie en dus niet hetzelfde als gedrag. Gedrag kun je belonen of bestraffen, bij een emotie is dat niet mogelijk. Wat wél kan, is afleiden van de angst door er een positieve koppeling mee te maken. En dat is precies waarom wij bij Hondenschool LeerSamen geen voorstander zijn van vuurwerktraining in een groep.

Waarom geen groepstraining?

Tijdens een vuurwerktraining in een groep wordt de aandacht vooral gelegd op het blootstellen aan harde geluiden, aan duisternis en tot slot aan het afsteken van knalvuurwerk. De gedachte achter deze, in onze ogen achterhaalde, methode is dat de hond in een paar lessen kennismaakt met vuurwerk. Maar omdat (vuurwerk)angst zo ontzettend complex is, is juist een individuele benadering van de hond zo belangrijk. In zo’n vuurwerktraining is dit meestal niet mogelijk en worden alle honden op hetzelfde niveau getraind. In een ‘ouderwetse’ groepstraining met vuurwerk als thema wordt geen aandacht besteed aan:

 • De hond als individu

 • Eerdere leerervaringen

 • Onderliggende emoties

 • Maatwerk

 • Positieve associaties maken

 • Grenzen van de hond bewaken

Bovengenoemde zaken zijn juist van essentieel belang als je je hond wilt helpen met zijn angst voor vuurwerk. Een betere optie voor vuurwerktraining is dan een individuele training, maar hierbij is het dringende advies om een professional in te schakelen, die rekening houdt met al deze onderwerpen en die je hond op een welzijnsgerichte manier begeleidt. Het laatste wat we willen is een hond met een, mogelijk nog groter, trauma en dat is met vuurwerktraining in een groep helaas maar al te vaak het geval.

Werken met geluidsdragers

Als je je hond stapsgewijs wilt laten wennen aan de geluiden van vuurwerk, dan zou je kunnen overwegen om met vuurwerkgeluiden op cd of video te gaan werken. Echter is het erg belangrijk dat je, als je zelfstandig aan de slag gaat, de lichaamstaal van je hond heel goed kunt lezen en interpreteren. Een hond kan piepkleine signalen geven die wij vaak niet op de juiste manier interpreteren, of zelfs helemaal niet waarnemen. Een heel scherp waarnemingsvermogen en kennis van stress- en angstsignalen is voor deze training dus van zeer groot belang! Oefenen met geluidsdragers moet echt in hele kleine stapjes worden opgebouwd.

Een online vuurwerktraining volgen

Een andere manier van vuurwerktraining is een online cursus volgen. Hondenschool LeerSamen biedt de online cursus Honden &  Vuurwerk aan. In ca. drie maanden tijd ga je jezelf en natuurlijk je hond voorbereiden op de periode voor, tijdens en kort na de
jaarwisseling. Drie maanden lijkt misschien lang, maar dat is het zeker niet als je met angst voor vuurwerk en vuurwerktraining aan de slag wilt. Die tijd heb je nodig om te leren:

 • Wat angst is en hoe het kan ontstaan

 • Hoe een hond leert

 • Hoe je je hond positieve associaties leert maken

 • Wat stress is

 • Hoe stress zich uit in lichaamstaal en gedrag

 • Wat je allemaal nodig hebt om de jaarwisseling zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond

Gedurende de cursus werk je uiteindelijk toe naar een plan van aanpak, waarmee je op de dag van oud en nieuw precies weet wat je te doen staat, hoe je je hond op een liefdevolle manier kunt begeleiden en hoe je hem kunt helpen deze voor hem stressvolle tijd door te komen.

Vuurwerktraining voor angstige honden

Heb je een hond waarvan je weet dat hij doodsbang is voor vuurwerk en alles wat daarbij hoort? Is jouw hond niet meer bereikbaar door zijn angst en weet je je geen raad met zijn gedrag? Dan is het tijd om een professional in te schakelen. Voor een op maat gemaakte vuurwerktraining, op een welzijnsgerichte wijze waarbij de hond als individu wordt gezien en waarbij rekening wordt gehouden met zijn karakter, zijn emoties, eerdere leerervaringen en zijn grenzen kan een gecertificeerd gedragstherapeut echt het verschil maken. Met een vuurwerktraining voor honden die al zo diep in hun angst zitten, start je bij voorkeur al in januari of februari. Maatwerk is key en een gedragstherapeut kan jou en je hond helpen bij diepgewortelde angst.

bottom of page