top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Al die goedbedoelde adviezen als je je pup uitlaat: welke is nou de beste?

"Ahh, wat een droppie!", roept de buurvrouw als je met je nieuwe pup de deur uit loopt voor de eerste keer uitlaten. Ze komt net aanfietsen uit haar werk, zet de fiets neer en zakt op de grond om je pup te knuffelen. Nadat ze haar fiets weer van de standaard heeft gehaald, zegt ze: "Je gaat toch wel op trainen, want dit wordt een grote jongen., En ik weet nog van die van mijn zwager: dat trekken, dat wil je echt zo snel mogelijk afleren."

Eerlijk gezegd was je daar nog niet mee bezig. Je hebt net je schattige nieuwe hond opgehaald bij de fokker. Het was een lange reis, maar oh wat ben je trots op hoe het gaat. Na een korte ontdekkingstocht door de woonkamer is je pup in een hoekje in slaap gevallen. Zodra hij wakker werd, stond je klaar met het zorgvuldig uitgezochte tuigje en lijn, want natuurlijk moet hij nu naar buiten om even te plassen. En je had net één stap buiten de deur gezet toen je de buurvrouw tegenkwam met haar goedbedoelde advies.

Je bedankt de buurvrouw en wil verder naar het veld lopen.’’Je pup moet plassen!. Dat lopen wil nog niet, dus besluit je hem op te tillen, want anders ben je bang dat je het veldje niet haalt. Dan komt er een andere buurtbewoner voorbij die zegt: "Nooit een pup optillen, anders leert hij nooit zelf te lopen." Je knikt vriendelijk en zet je pup weer neer.

Je pup besluit te plassen, dus jullie kunnen weer naar binnen. Terwijl je je om wilt draaien, komt er een klein wit hondje op jullie afgerend, dat blij kwispelend je pup begroet. Daarachter komt een oudere man die zegt: "Laat hem maar los hoor, als ze zo klein zijn, lopen ze toch wel achter je aan." Je vertelt dat jullie op weg waren naar huis en dat je het een andere keer zou doen.

Terug in huis vraagt je man: "En, hoe ging het?" Een vraag waarop je eigenlijk even niet weet hoe je moet reageren. De pup deed het super. Je missie was hem buiten te laten plassen, en dat ging boven verwachting. Maar hij trok wel een beetje bij het teruglopen. Ook heb je hem nog niet los durven laten. Moet dat nu echt al? Je zegt tegen je man: "Ja, ging goed hoor, hij heeft netjes geplast." Toch voel je je een tikkie onzeker. Had je niet nog meer moeten doen?

's Avonds op de bank gaat je telefoon af, de appgroep van de fokker waar jullie in zitten met allemaal leuke plaatjes van broertjes die al los hebben gelopen in het park, en zelfs een zusje dat al gespeeld heeft met een andere hond.

Dit maakt je onzeker, en ik snap je gevoel helemaal. Je wilt het allerbeste voor je pup, maar wat is dat nou? Hoe snel moet het gaan? Wat moet je pup al kunnen, en hoe begeleid je hem daarbij?


Trainen en opvoeden is maatwerk dat past bij jou en bij je hond. Daarom starten we bij hondenschool LeerSamen altijd met een privéles zodat we jullie echt leren kennen. Ben je benieuwd hoe het bij ons eraan toegaat? Je bent altijd van harte welkom om te komen kijken. Weet je wat? Maak meteen een afspraak.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page