top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Doe jij een hond aaien op de eerste dat??

Je aait ‘m vol over z’n schattige koppie

Terwijl je over de markt loopt, kom je een heel schattig hondje tegen. Je begint met een hoog stemmetje te praten en loopt naar het hondje toe. Terwijl je je hand uitsteekt, kruipt de hond over de grond naar je toe. Hij twijfelt tussen spanning en nieuwsgierigheid. Hij snuffelt aan je hand, en 2 seconden later besluit je hem vol over zijn koppie heen te aaien. De hond schrikt zich te pletter, kruipt in elkaar en vlucht weg van jou. Was dat nu een leuke ontmoeting?


Ik ben gek op honden, maar ik aai ze niet

Als ik een hond tegenkom op straat, kijk ik vriendelijk naar de eigenaar en geef ze een compliment, soms over het uiterlijk van de hond of zijn leeftijd. Dan ligt het er een beetje aan wat er dan gebeurt. Blijft de eigenaar trots staan en krijgt de hond de kans om even contact te maken, dan blijf ik stil staan zodat de hond de ruimte krijgt om me te besnuffelen. Daarna, zonder te aaien, loop ik door.




Ik weet niet wat de hond fijn vindt

Dit is iets wat veel mensen vreemd vinden, maar ik ken die hond helemaal niet. Ik weet niet wat hij fijn vindt, zeker niet van een vreemde.


Bekende hond? Dan doe ik wat híj fijn vindt

Is het een hond die ik ken, bijvoorbeeld omdat we elkaar vaker hebben gezien zoals mijn buurhond Max, dan is het een ander verhaal. Max is niet zo van het fysieke contact. Hij wil wel graag gezien worden, dus een vrolijk goedemorgen Max maakt deel uit van ons begroetingsritueel. Aan de andere kant woont Storm, die juist heel veel contact wil, maar hij weet wel wat hij lekker vindt. Als hij aankomt, parkeert hij kwispelend zijn billen tussen mijn benen om daar gekriebeld te worden.


Consent - net als bij mensen

Zo werkt het, hoop ik, bij mensen. Of het nu gaat om de postbezorger, je buurman, beste vriend of je moeder, als het goed is, begroet je ze allemaal op een andere manier.


Honden geven zelf het voorbeeld

Dit werkt niet alleen met mensen, maar ook bij honden onderling. Er vindt een andere ontmoeting plaats tussen twee honden die elkaar voor het eerst zien dan tussen beste maatjes die al maanden wekelijks met elkaar spelen. Soms is er een klik en soms ook totaal niet.


Zorg dat je weet hoe je hond wil spelen

Dat heeft bij honden niet alleen met persoonlijkheid te maken, maar ook met de manier van speelstijlen. De ene hond vindt rennen leuk, de andere worstelen, en de volgende is weer van het beuken. Om je daar nog meer inzichten in te geven, hebben we bij Hondenschool LeerSamen een boekje geschreven. In dit boekje geven we je inzichten in die verschillende soorten speelstijlen, wanneer spel leuk is en wat een geschikte speelpartner is. Zodat je weet waar je op moet letten als je hond met een andere hond gaat spelen. https://www.hondenschoolleersamen.com/boek2

 

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page