top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Als je pup nu optilt, heb je de rest van zijn leven een bange hond.

Een schokkende ervaring bij de dierenarts

Bijna met tranen in haar ogen werd mij dit vorige week verteld voor een les. Wat was er gebeurd? Marianne ging naar de dierenarts met haar pupje voor de puppyenting. Na de lovende woorden van de dierenarts over hoe goed het pupje het deed en dat hij niet piepte bij het prikje, wilde ze de behandelkamer uitlopen. Schrok ze zich te pletter. Want bij het openen van de deur zag zij een hele grote hond in de wachtkamer zitten. Geen enkel idee wat voor ras het was, maar Marianne kon me alleen maar vertellen dat het heel groot was.

Marianne's dilemma: pup optillen of niet?

Ze schrok, deed de deur dicht, tilde haar pluizige pupje op en wilde weer de wachtkamer inlopen, maar werd teruggeroepen door de dierenarts. Die vertelde haar dat haar pluisje het maar moest leren en als zij hem nu optilde, hij de rest van zijn leven bang zou blijven voor andere honden. Ze schrok, twijfelde even, maar zette haar pupje weer op de grond en liep zo snel als ze kon naar de balie. Ze had haar pinpas al op de automaat voordat de assistent ook maar wat kon vragen, om daarna zo snel mogelijk de praktijk uit te rennen. Zonder te kijken naar de grote hond, maar ook zonder te kijken hoe haar pup erop reageerde.

Het cruciale advies: luister naar je onderbuik

Nu was de vraag aan mij natuurlijk: hoe kan ze dit de volgende keer anders doen? Eigenlijk zag ze al op tegen het volgende dierenartsbezoek. Mijn antwoord, mijn allereerste advies, is: luister naar je onderbuik. Ook al zegt de koning van Nederland dat jij iets met je hond moet doen (hij heeft zelf honden dus hij zou je best advies kunnen geven ;)), als dat voor jou niet goed voelt, doe het niet.

Optillen voor veiligheid en het voorkomen van trauma

Het gaat in dit verhaal van Marianne natuurlijk om het socialiseren van haar hond. En dat is een onderwerp waar ik heel veel vragen over krijg. Logisch, omdat zelfs professionals er soms verschillend over denken en er veel misinformatie rondgaat. Daarom ben ik er even stevig voor je in gedoken en heb ik er een gedegen online training van gemaakt.

Eerst even terug naar Marianne. Je hond optillen kan geen kwaad, zeker niet als het om veiligheid gaat en de situatie je overvalt. Natuurlijk wil je niet bij iedere hond die je tegenkomt de jouwe optillen, maar als de situatie erom vraagt, zeker doen. Socialiseren betekent voor mij neutrale en goede ervaringen opdoen, dus als een situatie niet veilig is, kom je op voor je pup. , Vraag desnoods of er een achteruitgang is, omdat je je pup geen trauma wilt bezorgen.

Het belang van openstaan voor advies

Dus, als je advies krijgt van je buurvrouw, dierenarts, koning of van je hondeninstructeur, sta ervoor open, en voel eerst even of het bij je past voor je het advies werkelijk aanneemt. Bedank diegene voor de goede tip en bij twijfel, denk er later over na en weet één ding: nee is ook een antwoord. Zo voorkom je een slechte ervaring en kan je voor de volgende keer een plan maken. Daarvoor moet je natuurlijk wél weten waar je allemaal op moet letten bij socialiseren. Je hond wel of niet optillen is maar één van de vele vragen die daarbij aan de orde komen. Vandaar die cursus!

Wil je samen een plan maken voor het socialiseren dan is onze online cursus ideaal. Je kan stap voor stap per leeftijd van je pup aan de slag.



146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page