top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Moet ik mijn hond ieder jaar laten enten, of is titeren ook een optie?

Je hoort in de huidige maatschappij veel verschillende verhalen, en zeker na de coronapandemie is iedereen nog feller geworden met het geven van zijn mening. Ik krijg de vraag: moet ik mijn hond laten enten, en daar heb ik niet meteen een antwoord op. Daarom dit artikel.


Ben ik tegen het enten van een hond?


Daarop is het antwoord nee, maar ik ben wel terughoudend als het gaat om zomaar wat in je hond stoppen zonder dat je weet of het nodig is. Dus vind ik dat je een hond moet enten, ja, maar niet volgens een vast schema en al helemaal niet elk jaar. Ik ga het je uitleggen.


Wat is titeren?

Onze honden kunnen worden getitreerd. Bij titeren wordt er een druppel bloed afgenomen bij de hond, en dan wordt deze gecontroleerd op antilichamen in het bloed. Aan de hand van de uitslag kan de dierenarts zien of enten al nodig is, maar ook of de enting is aangeslagen.


Vanaf welke leeftijd kan je een hond laten titeren?

Vanaf de leeftijd van 6 weken kan de fokker de pups laten titeren om te kijken hoeveel antistoffen er nog in het lichaam zitten die de moederhond heeft doorgegeven aan de pups. Als de antistoffen voldoende zijn gedaald, kan je de pup laten enten. In het begin is het altijd even zoeken, dus kan het zijn dat een pup meerdere keren getitreerd moet worden voor de eerste enting. Na de enting is het verstandig om de hond na een maand weer te titeren om te kijken of de enting is aangeslagen. Het kan altijd zijn dat een enting aanslaat en er een andere enting gegeven moet worden om te zorgen dat je pup goed beschermd is.




Wanneer begin je met titeren?

Als je een volwassen hond hebt die jarenlang heel netjes is geënt en je wil heel graag weten of dit is aangeslagen, kan je een maand nadat je hond is geënt beginnen met titeren. Zo weet je of de enting is aangeslagen, en als dit zo is, zal de dierenarts een advies geven over hoelang de uitslag geldig is.


Waarom niet blijven enten?

Allereerst weet je dus, als je alleen je hond ent, nooit of hij echt beschermd is. Dus ik kies ervoor: meten is weten. Daarnaast kan het dus zo zijn dat als je hond goed beschermd is, je hem meerdere jaren niet hoeft te enten. Dit scheelt geld, maar ook onnodige rotzooi in het lichaam van je hond stoppen wat niet nodig is.


Wanneer werkt titeren niet?

Je kan helaas nog niet alles laten titeren. Kennelhoest en de ziekte van Weil kan je niet laten titeren, maar zijn ook niet verplicht in Nederland. Verder, kijk als je naar het buitenland gaat of als je hond naar een kennel gaat, even goed naar wat de regels zijn. Steeds vaker is titeren ook toegestaan, maar niet altijd.


Waar kan ik mijn hond laten titeren?

Nog niet alle dierenartsen doen het, maar het gebeurt steeds vaker. Bij hondenschool LeerSamen organiseren we jaarlijks een titerdag waarbij een dierenarts langskomt om degenen die willen te laten titeren. Meer informatie over de eerstvolgende staat op de website.





35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page