top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Beloningen.

Bijgewerkt op: 6 feb. 2022

Als je nieuw gedrag bij je hond wilt aanleren of laten verankeren, zijn de beloning en de waarde ervan erg belangrijk. Wat de beloning is bepaalt de ontvanger, ofwel de hond: een beloning is afhankelijk van verschillende factoren.


In een omgeving waarin weinig afleiding of prikkels zijn, kan een aai of een droog/saai koekje voldoende zijn. Maar ga je trainen bij de hondenschool of misschien wel naar de stad om te oefenen met je hond, dan is een beloning met hoge waarde zeker aan te raden. We spreken bij een beloning met hoge waarde van een bekrachtiger.


Het doel van je training

Het verschil tussen een beloning of een bekrachtiger wordt al snel duidelijk. Bij een bekrachtiger zal de hond harder zijn best doen om deze nog een keer te bemachtigen. Bij een beloning zal hij misschien nog wel een keer herhalen, maar niet zo makkelijk en snel als bij een bekrachtiger. Dus voor je gaat trainen is het verstandig om je af te vragen wat het doel is van de training, in welke omgeving je traint en welk soort beloning of bekrachtiger je nodig hebt om de training te laten slagen.


Niet alles is even lekker

Ik vergelijk het altijd met chocola. Let wel op, nu je hond geen chocola gaan voeren, want zo als je waarschijnlijk weet is dat dodelijk. Maar ik als mens ben gek op chocolade; je mag me er zelfs voor wakker maken. Er zit echter wel een ‘maar’ aan. Ik vind namelijk niet alle soorten chocolade even lekker. Hoe puurder de chocola, hoe minder lekker ik hem vind. Iets lekkers erin of erop, zoals een noot of rozijn, vind ik wel weer erg lekker. Die rozijn is overigens iets van de laatste jaren; tien jaar terug haalde ik mijn neus er nog voor op. Maar als ik bijvoorbeeld ongesteld ben, maakt het me allemaal niet uit. Dan lust ik alle chocolade.


Denk na over welke beloning waarde heeft

Het bovenstaande voorbeeld is ook belangrijk voor je hond. Zo vindt mijn hond gedroogde trainers lekker, maar voor rund en vis doet hij bij wijze van spreken een moord. En konijn en eend zijn lekker, maar alleen voor trainingen in en om huis. Ga ik de wereld in om te trainen denk ik goed na over wat voor soort beloning ik meeneem. Dat is ook weer afhankelijk van verschillende factoren. Voor sommige honden bepaalt bijvoorbeeld de puberteit of de loopsheid van het teefje verderop in de buurt of en hoe de hond op de eigenaar focust. Minder lekkere, dus minder waardevolle beloningen zullen minder resultaat opleveren. Denk dus goed na over de soort, smaak en vooral de waarde van de beloning of bekrachtiger voor de hond als je die meeneemt naar de training of aanbiedt op wandeling. Smaken verschillen, net als alle honden!
Recente blogposts

Alles weergeven

1 komentaras


sanne0810
2020-01-21

Ray-ban vraagt zich af of er nog (meer) mooie platte!!! Rode ballen bestaan... of dat er iets is wat dit overtreft in 2020 😅

Patinka
bottom of page