top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Hondenetiquette/verdraagzaamheid:

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Hondenetiquette, wat is dat eigenlijk? In feite bedoelen we daar de ongeschreven regels mee, waarbij rekening houden met elkaar de basis is. Verdraagzaamheid is het sleutelwoord. In deze drukke wereld met meer dan 17 miljoen mensen en meer dan 2 miljoen honden is het fijn om als iedereen enigszins rekening met elkaar houdt.

Niet iedereen kan met iedereen overweg, en zo kan ook niet iedere hond het met iedereen vinden. Ik zeg bewust ‘iedereen’, want dit gaat niet alleen om mensen. Ook andere honden, fietsers, auto’s, katten, paarden vallen onder die noemer.

Wat betekent aanlijnen en loslopen?

We delen in Nederland een buitenruimte die beperkt en functioneel is. Parken, bossen, stranden en de straten zijn plekken waar we elkaar veelvuldig tegenkomen, ook met de hond. In veel gemeentes geldt er een aanlijnplicht voor honden. Maar als je hond aan de lijn loopt, betekent dat dan dat je hem niet meer in de gaten hoeft te houden? Dat hij naar iedere hond toe mag lopen?

Ook zijn er In verschillende gemeentes ‘losloopgebieden’ voor de hond, maar wat betekent dat dan? De hond loslaten, hij mag alles en je hoeft geen toezicht meer te houden? Als we verdraagzaamheid willen kweken, dan is het zaak om rekening te houden met alle andere gebruikers in het gebied waar je loopt met je hond. Aangelijnd of los: juist als we rekening met elkaar houden, wordt de wandeling een stuk prettiger voor iedereen.

Een wandeling met een glimlach

Dat is waar de Hondenetiquette naar streeft: dat alle mensen, met en zonder hond, begrip hebben voor elkaar, zonder ruimtes op te eisen, zonder andere mensen onnodig te storen in hun ontspanning en zodat elke hondenwandeling met een glimlach naar elkaar kan verlopen!


Tips om de hondenetiquette te volgen

Verbetering begint bij jezelf! Laat zien dat je respect voor de ander toont en probeer, waar je ook wandelt met de hond, de volgende richtlijnen in acht te nemen:

· Houd je hond zichtbaar onder controle bij het passeren van ruiters, fietsers, wandelaars en joggers.

· Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert.

· Lijn je hond aan als je ziet dat de ander zijn hond ook aanlijnt.

· Laat je loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toelopen.

· Laat aangelijnde honden nooit zomaar contact met elkaar maken.

· Veel spel is niet leuk. Als spel ruw en ongelijkwaardig is, grijp dan in. Er kunnen veel redenen zijn waarom honden niet leuk met elkaar kunnen spelen.

· Heb begrip voor niet-hondenmensen en hun ruimte.


​Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op of stel je vragen voor of na de hondentraining. We helpen je graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page