top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Leonies pup oefent met loslopen

Tijdens de les vraag ik: ‘Hoe gaat het met het los van de lijn lopen?’ Leonie vertelt dat ze een heerlijk weekend hebben gehad. Ze waren naar familie in Friesland. De autorit ging boven verwachting, hun pupje had heerlijk liggen slapen. Ook hadden ze onderweg nog even geoefend met het hierkomen.


‘Ow wat goed!’, was mijn reactie, ‘ en hoe ging het??’


… op de Afsluitdijk

Leonie antwoordde enthousiast. ‘Het ging super, alleen blijven we het wel spannend vinden.’

‘En dat begrijp ik helemaal’, zeg ik. ‘Wat vond je er spannend aan?’


Daar schrik ik van

‘Nou’, zei Leonie, wij vroegen ons wel af of de Afsluitdijk daar wel een geschikte plek voor was. Je weet wel, die parkeerplaats halverwege?’

Heb je hem daar losgelaten?’, vraag ik geschrokken. Wel aan een 5 meter lijn toch?’


Zo waren mijn instructies niet bedoeld

De manier waarop ik reageerde maakte voor Leonie duidelijk dat het niet zo handig geweest was om een hond los te laten op de parkeerplaats langs een snelweg.

och had ze dit gedaan op basis van mijn advies.

Tijdens de privéles had ik uitgelegd dat honden contextgebonden leren. Mensen niet. Als wij eenmaal kunnen schrijven, kunnen we dat meteen met een pen, potlood, stift of krijtje. Voor een hond geldt dat niet. Als een hond kan zitten op gras, kan hij dat niet gelijk ook dat moet je dus oefenen. Maar dan natuurlijk wp asfalt of thuis bij jou op je parketvloer. Dat moet je dus oefenen. Maar dan natuurlijk w


Je hond moet in verschillende situaties oefenen (maar niet op de Afsluitdijk)

Dus als je wil dat een hond goed gaat luisteren, dan oefen je je dingen in minimaal 5 verschillende situaties. Nou, dat had Leonie serieus genomen!
Luister naar je specialist, blijf zelf voelen en nadenken

Super fijn als cursisten zo serieus met hun hond bezig zijn en mijn adviezen aannemen, maar ik wil je wel vragen om te blijven nadenken of zo’n advies bij jou en bij de situatie past voordat je het daadwerkelijk doet.

Twijfel je? Vraag het na aan de persoon die je het advies heeft gegeven. Of het nou je dierenarts, je trimster of je hondentrainer is: denk na en voel of het bij jou past voordat je er iets mee doet.


Dit pupje kwam er goed mee weg

Want ik hoef je niet uit te leggen waarom ik zo schrok hè? Het pupje had zó onder een auto kunnen rennen op die drukke weg. Gelukkig had het klakkeloos volgen van mijn advies hier geen kwaad gedaan. En hierkomen dóet hij dus, zelfs naast een drukke autoweg! ;)


Ben jij ook bezig om je hond te socialiseren? Sta je open voor gedegen advies en blijf je natuurlijk ook zelf nadenken?


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page