top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Slapen: wat is een fijne plek voor je hond?

Bijgewerkt op: 8 okt. 2022

Dat voldoende slapen belangrijk is je hond, wist je waarschijnlijk wel. Een pup heeft wel 18 tot 20 uur per dag slaap nodig, een volwassen hond slaapt zo’n 14 uur per dag. Vergeleken bij ons slaapt een hond dus veel meer. Tijdens de slaap worden alle prikkels van de dag verwerkt en dat zijn er nogal wat. Maar wat is nu een fijne slaapplek voor je hond, waar hij echt helemaal tot rust kan komen?

Slapen is het toverwoord voor een fysieke en mentale gezonde hond. Een comfortabele plek helpt hier bij. Als je je hebt ingelezen in de vele artikelen die er over slapen zijn geschreven, dan weet je ook dat er enorm veel manden, kussens en bedden te koop zijn, in alle vormen en maten.


Let op de maat

Afhankelijk van de grootte van je hond kun je kiezen voor datgene wat het beste bij jouw hond past. Een bench is bijvoorbeeld een mooie oplossing omdat je daar je hond echt een veilige plek mee kunt bieden. Daarbij is de maat ervan erg belangrijk. Voor een pup kan een tussenschot bijvoorbeeld een oplossing bieden als de bench te groot is. En daarnaast kies je natuurlijk voor een lekker zacht kleed waar je hond zich heerlijk op kan nestelen. De meeste honden zijn prima te trainen om in hun bench te gaan om te slapen. Wat voor ons ideaal kan zijn is een bench met een ren d.m.v. een puppyhekje. Zo kan je je hond de keuze geven zelf te kiezen waar te gaan liggen, maar toch ruimte beperken om wel voldoende rust te krijgen. En zo krijgen ze ook alle tijd om de bench aan te leren als een prima plek waar de hond lekker kan gaan slapen.


Het oog wil ook wat

Een tijdje geleden was ik in de dierenwinkel voor een nieuwe mand en ik zag daar een fluffy donut mand, je kent ze misschien wel. Niet goedkoop, maar zo lekker zacht dat ik dacht: dat móet wel een comfortabele plek worden voor mijn hond! Ik kocht er een in de maat die bij mijn hond past en in een mooie kleur (het oog wil ten slotte ook wat) en vol trots legde ik de fluffy donut thuis op de grond. Je raadt het al: hij snuffelde er aan en ging er vervolgens naast op de grond liggen. Maar omdat ik nu eenmaal een hondentrainer ben, ben ik hier gelijk even mee gaan trainen. Met als gevolg dat als ik hem vroeg naar zijn plaats te gaan, deed hij dat zonder morren. Maar er uit zichzelf in gaan liggen, dat gebeurde niet. Eerst dacht ik nog ‘hij moet er nog even aan wennen’. Na twee maanden koos mijn hond echter nog steeds niet uit zichzelf voor deze donut en heb ik het cadeau gedaan aan een vriendin. Haar hond kroop er direct in.


Iedere hond heeft zijn voorkeur

Zo blijkt maar weer dat iedere hond individueel zijn eigen voorkeuren heeft voor wat hij of zij een fijne plek vindt om te gaan slapen. Als je hier eens goed naar gaat kijken, dan zijn er twee dingen die nog wel eens vergeten worden, maar die wel heel belangrijk zijn:

· Het materiaal

· De plaats zelf


Sommige honden liggen het liefst onder een dekentje, opgevouwen in hun mandje. Andere vinden het fijn om languit op de vloer te liggen. Materiaal en dikte waar de hond de voorkeur aan geeft, is helemaal afhankelijk van de hond zelf. Heb jij een hond die graag op de tegelvloer ligt, dan zal de dikke boxspring matras die je net voor hem hebt aangeschaft voor deze hond waarschijnlijk niet gaan werken. Dat klinkt misschien raar voor ons als mensen; je wilt toch comfortabel liggen? Maar sommige honden hebben een heel andere interpretatie van het woord comfortabel.


Ook de plaats in huis waar de hond zijn mand, kussen, bench, donut et cetera ligt, mag niet vergeten worden. Je kunt hierbij allereerst bekijken wat daarbij de voorkeur is van je hond en ten tweede: waar pakt je hond goed zijn rust? Is dat op een centrale plek in het huis, waar hij altijd overzicht heeft, of heeft je hond juist echt een stille plek nodig, achteraf in huis om volledig tot rust te kunnen komen?


De beste slaapplek voor jouw hond is een zoektocht: ontdek, probeer uit en observeer. Zo ontdek je wat de voorkeuren van jouw hond zijn en wat het beste bij hem past.

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op. We helpen jou en je hond graag!hoeveel uur slaap je puppy

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page