top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Een toverstafje voor problemen?

Bijgewerkt op: 22 okt. 2023

Bij Hondenschool LeerSamen krijgen we dagelijks vragen van hondeneigenaren. Daar zijn we voor, en veel van die vragen kunnen we dan ook zelf beantwoorden. Voor de grotere uitdagingen verwijzen we door naar een gedragstherapeut waar we ook mee samenwerken, adviseren we een dierenarts om medische problemen te behandelen of juist uit te sluiten en verwijzen we door naar een osteopaat of andere therapeut om te kijken wat zij kunnen betekenen.


Met elkaar zoeken we voor iedereen de beste oplossing. Maar dit kost tijd en dát is er niet altijd. Of eigenlijk: dat gunnen we onszelf vaak niet, omdat het best wel lastig blijkt om zaken te veranderen. Wanneer je tegen problemen aanloopt met je hond en je wilt daar verandering in aanbrengen, dan vraagt dat om onderzoek en inzicht. En dat inzicht krijg je als je bereid bent om daar tijd in te steken.


Stapje voor stapje

Waarom gebeuren dingen, waar komt iets vandaan? Is het puur het gedrag van de hond, of zijn het misschien je eigen verwachtingen waar niet aan voldaan wordt? Vaak zien we het doel als het allerbelangrijkste en werken we vanuit dat doel. Maar als je je bedenkt dat je die inzichten alleen maar krijgt op de weg naar dat doel, dan zul je zien dat het vinden van een oplossing een stuk helderder wordt: je kunt je doel onderweg altijd bijstellen.


Door de weg naar het doel te bewandelen, leer je ook kleine verschillen te zien in het gedrag van je hond. Daar kun je dan écht van genieten, want je werkt stapje voor stapje naar het eindresultaat. Behaal je niet het einddoel, dan is er nog geen man overboord. Stel je doelen maar bij en dan zul je zien dat je van elke piepkleine verandering al heel erg blij wordt. En je hond ook!


De weg naar het doel

Sommige problemen zijn snel en simpel op te lossen, andere kosten tijd en heel veel geduld. En soms ontdek je gaandeweg dat het nooit zo ideaal zal worden als wat je oorspronkelijk voor ogen had. Maar als je samen met je hond aan de slag gaat, dan leer je elkaar steeds beter kennen, ga je elkaar beter begrijpen en ontdek je wat jullie beide nodig hebben en waar jullie grenzen liggen. Je gaat zien wat jullie beide nodig hebben en krijgt zo ook steeds meer respect, begrip en inzicht. Het einddoel is niet meer belangrijk, maar de weg ernaar toe!


Aan de slag bij de hondenschool

Als we bij Hondenschool LeerSamen met de hulpvraag of het probleem aan de slag gaan, dan zul je misschien bepaalde oefeningen verwachten. Maar in de praktijk gaat het waarschijnlijk nét even anders.


Je komt bijvoorbeeld voor het ‘wandelen zonder trekken’, ‘hier komen’ of het ‘blijven op de plaats.’ Dan zou je verwachten dat je daar dan ook direct mee aan de slag gaat. Maar bij Hondenschool LeerSamen gaan we een stapje terug, of eigenlijk gaan we een stap verder: je gaat eerst leren kijken naar je hond, contact maken met elkaar en leren hoe je kunt samenwerken. Dat doen we op een leuk parcours, om het zelfvertrouwen van de hond een boost te geven. In het parcours is samenwerken met je hond en contact met elkaar hebben super belangrijk. En op deze manier werken we indirect aan het probleem waar je voor komt: we pakken het aan bij de basis, en werken van daaruit langzaam maar zeker naar het einddoel. Zo zul je merken dat de weg naar het doel ontzettend leuk is, omdat je daarop zo ontzettend veel leert en inzichten krijgt.


Verandering kost tijd

Problemen zijn niet in één uurtje les op de hondenschool op te lossen. We hebben geen toverstafje voor problemen: verandering en probleemoplossing kosten tijd, doorzettingsvermogen en heel veel liefde. En dat laatste hebben we natuurlijk allemaal voor onze hond, dus laat ons jullie helpen!

Wil je jouw hond beter leren begrijpen en dat pad richting je doel gaan ontdekken? Hondenschool LeerSamen helpt je heel graag! We helpen je schaven aan je doel, de richting te kiezen die jij én je hond nodig hebben en vooral: heel veel lol en plezier te hebben samen!


Schroom niet om contact met ons op te nemen wanneer je tegen een probleem aanloopt. Wij staan voor jou en je hond klaar.


274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page