top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Positief honden trainen, wat is dat precies?

Bijgewerkt op: 19 mei 2021

Positief trainen klinkt heel mooi: je ziet het veel op websites staan van hondenscholen en je hoort en leest er vaak over, maar wat betekent het nou eigenlijk precies? Mag je je dan nooit meer ‘nee’, ‘uhh’ of ‘foei’ zeggen? Of loop je de rest van je leven met voer op zak? We geven je graag antwoord in dit artikel.


Ook bij Hondenschool LeerSamen trainen we positief. Voor ons betekent dit, dat we geen gebruik maken van correcties in de zin van straffen, de hond een duw/knietje geven, aan de lijn of halsband rukken om iets duidelijk te maken, etc. Wij gaan uit van samenwerking tussen hond en begeleider, en om dit op een zo prettig mogelijke manier te bereiken voor zowel het hondenbaasje als de hond, kiezen we voor training waarbij beloning en welzijn van de hond voorop staan.


Hoe een hond leert

Allereerst is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe een hond leert. Een hond heeft namelijk niet het denkvermogen zoals wij dat hebben, maar reageert door verbanden die hij legt, of in eerdere ervaringen heeft gelegd, tussen bepaalde gebeurtenissen en het gevolg daarvan. Wanneer je een hond wilt leren zitten, dan is in het begin alleen het commando ‘zit’ dus niet genoeg, want er moet voor een hond een verband zijn. Als je de hond vervolgens laat ervaren dat hij iets lekkers of iets leuks krijgt als hij eenmaal zit, dan is dat verband er wel. Door (veel) oefenen en herhalen legt de hond een verband tussen het commando ‘zit’ en het uitvoeren hiervan, met het krijgen van iets lekkers of iets leuks. En dat roept een positieve emotie op, want hoe leuk is het als je als hond beloont wordt voor je gedrag?

En dat is precies wat we willen bereiken met positief trainen: een hond die het leuk vindt om iets voor zijn begeleider te doen!


Welke beloning geef je dan?

Iedere hond is anders en gedraagt zich anders. En dat betekent ook dat niet iedere hond dezelfde beloning zal waarderen. Waar de ene hond echt álles zal doen voor een simpel hondenkoekje, vindt de andere hond een trekspelletje helemaal het einde. De ene hond is dol op gedroogde runderlong, terwijl de ander zijn neus ervoor ophaalt. Als je gaat trainen met je hond, kijk dan eens naar wat hij het allerlekkerst of allerleukst vindt en gebruik dit als beloning. Ook een super gewild speeltje of dolenthousiaste woorden als ‘Jaaaaa super!’ kunnen voor een hond heel waardevol zijn. Zo kun je alles leuk maken voor je hond: liggen, zitten, naar de plaats gaan, hier komen, door een tunnel lopen, op een krukje staan, wachten… noem maar op.


Thuis verder trainen

Nu is het trainen op de hondenschool natuurlijk dé manier om je hond onder begeleiding van alles aan te leren en om samen met je hond plezier te maken. Maar omdat herhaling en oefening het toverwoord is, stopt de training natuurlijk niet als je les is afgelopen. Thuis kun je verder gaan ontdekken welke beloning jouw hond het allerleukst of lekkerst vindt, kun je samen spelen en oefeningen doen om dingen aan te leren. Ook tijdens de wandelingen blijf je natuurlijk oefenen. Alles wat je hond doet, mag hij associëren met een gevolg dat prettig voor hem is. Of dat nu hier komen, wachten voor de oversteek of netjes zitten tot de riem los gaat is.


Maar moet het dan altijd leuk zijn?

Omdat je hond een levend wezen is inclusief emoties, kunnen we natuurlijk niet álles beïnvloeden. Sommige dingen zijn nu eenmaal spannend, eng of zelfs bedreigend voor een hond. Het kan dus ook niet altijd leuk en lang leve de lol zijn. Soms moet een hond gewoon luisteren, bijvoorbeeld in een situatie waarin de veiligheid in het geding komt. En soms lijk je gewoon niet door te dringen tot je hond en helpt geen voertje of speeltje om zijn aandacht terug te krijgen. Probeer dan eens te ontdekken waarom dat is. Honden zien, ruiken en horen vele malen beter dan wij, dus wellicht zit er een stuk verderop wel een bedreiging aan komen. Of ruikt dat ene teefje wel zo lekker dat je hond echt nog maar één ding kan en dat is naar dat teefje willen. Misschien is je hond wel zo bang voor die andere hond dat hij jou niet meer hoort. Onthoud dan, dat veel trainbaar is, alleen in bovenstaande gevallen vergt dat wel meer tijd, inzicht en doorzettingsvermogen. Emoties spelen een belangrijke rol in de belevingswereld van een hond.


Positief beïnvloeden

Met positief trainen willen we dus dat een hond iets voor jou doet vanuit een positieve emotie. Een bange hond ervaart geen positieve emotie, maar je kunt die emotie wel beïnvloeden. Is je hond bijvoorbeeld erg bang voor onweer, dan kun je dat onweer aan iets leuks gaan koppelen. Een donderslag of lichtflits betekent dan dat er iets heel lekkers volgt. En zo beïnvloed je de angstemotie uiteindelijk naar iets positiefs. Ga je je hond streng toespreken als hij bang is, dan versterkt dat die negatieve emotie alleen maar. Want zoals we uitgelegd hebben, legt een hond verbanden: onweer is eng, de baas wordt boos dus dan wordt onweer alleen maar enger!


Grenzen

Positief trainen betekent echter niet dat je geen grenzen kunt stellen. Je kunt een hond ook leren dat iets níet mag; bijvoorbeeld wanneer je wilt dat je hond tijdens het diner in zijn mand blijft liggen. Of dat hij alleen op de bank mag, wanneer jij hem daarvoor uitnodigt. Alleen train je niet op de momenten dat je het nodig heb maar oefen je het eerst op een ander moment. Ook het aangeven van grenzen train je op een positieve manier. Maak zijn mand een plek waar hij het leuk vindt om te zijn, en leer hem dat op de bank springen alleen leuk is als hij wacht tot jij hem toestemming geeft.


Samen een team vormen

Door positief te trainen, wordt de band tussen jou en je hond alleen maar sterker. Je hond gaat jou steeds meer zien als een veilig baken, voor wie het leuk is om dingen te doen (of te laten). Je leert de grenzen van je hond kennen en de hond die van jou. Met het aanbieden van voertjes of een favoriet spelletje snapt je hond wat er van hem verwacht wordt en zul je dit uiteindelijk ook af kunnen bouwen. Het ‘goede’ gedrag van je hond wordt steeds meer een gewoonte en zo vormen jullie samen een hele mooie eenheid!

Wil je meer weten over positief trainen of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page