top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Puppy break down

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een pup aan te schaffen, dan is de tijd die volgt er één van voorpret. Je onderzoekt welk ras er bij je past, je gaat op zoek naar een goede fokker en daarna is het wachten tot de teef wordt gedekt en het nestje met pups op de wereld komt. En dan komt het langverwachte telefoontje: alles gaat goed en er is een pupje voor jou bij. Het aftellen gaat beginnen!


Tot de dag dat je je nieuwe pup mag ophalen, ga je een paar keer op puppy bezoek. En natuurlijk ben je ondertussen druk met het verzamelen van een complete puppy-uitzet: speeltjes, mandjes, dekentjes, voertjes, een bench, een tuigje, riempjes, nog meer speeltjes… Je kunt met al die puppy-spulletjes in huis bijna niet wachten tot het zover is!


En dan is het eindelijk zover. Vol opwinding haal je je nieuwe maatje op bij de fokker en gewapend met voeradvies, opvoedingstips en een hondenpaspoort kan je nieuwe leven beginnen. Je hebt je enorm goed voorbereid, dus je weet wat je te wachten staat. Met heel veel liefde sta je midden in de nacht buiten in de regen om je puppy te laten plassen. Overdag ruim je de ongelukjes in huis op met een big smile op je gezicht.


Bekaf na een rondje lopen

Als je pup weer eens in je broekspijp hangt, verandert hij van schattig klein bolletje in een duiveltje. En naar buiten om te wandelen gaat heel anders dan je had gedacht. Of je puppy blijft voor de deur zitten en verzet geen stap, of hij trekt aan de riem omdat hij achter een blaadje aan wil. En eenmaal aan het wandelen ben je genoodzaakt om iedere paar meter te stoppen omdat iedereen in de buurt je ziet lopen met je nieuwe aanwinst. ‘Wat is het voor ras, hoe oud is hij?’ zijn vragen waar je met engelengeduld antwoord op geeft. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog eens allerlei goedbedoelde adviezen; terwijl de één dit zegt, zegt de ander juist dat. Na 10 minuutjes wandelen ben je bekaf en zodra je weer thuis bent, plast je pup op de deurmat. Wie zei ook alweer dat een pup hebben zo leuk is?


Gebroken nachten

Overdag loopt je pup de hele tijd achter je aan en vraagt hij continu om aandacht. Naar buiten dan maar weer, want misschien moet hij wel iets doen. Maar eenmaal buiten, doet hij niet anders dan snuffelen en plassen of poepen lijkt hij dan wel te vergeten. En het wandelen is ook al niet zo leuk als je had gehoopt; door zijn gesnuffel kom je geen meter vooruit gaat en áls je pup al in beweging komt, hangt hij met zijn tanden in de lijn. Na een paar weken slaat de vermoeidheid toe. Elke nacht uit je slaap worden gehaald omdat je pup moet plassen, breekt je op. Ook je pup komt niet aan de hoeveelheid slaap volgens de richtlijnen. Die 18 tot 20 uur slaap haalt hij bij lange na niet, dus áls hij eenmaal ligt te slapen, durf je amper te bewegen en is elk geluidje teveel. Je partner die de deur iets te hard dicht doet, zorgt ervoor dat je pup alweer wakker is.


Langzaam aan vergeet je het plezier dat je zou hebben van je pup. Niet even spontaan de deur uit voor een boodschap, niet een halfuurtje hardlopen in het park; zelfs een toiletbezoek wordt lastig door een piepende pup. En hij blijft ook maar bijten met die scherpe tandjes en ondanks dat iedereen zegt dat echt wel goed komt, heb je een heuse ‘puppy break down’.


De juiste keuze

Dit is een punt wat we bij veel puppy eigenaren zien: het moment dat het huilen je nader staat dan het lachen. Dit zijn de momenten van twijfel: kan ik dit wel? Heb ik wel de juiste keuze gemaakt om een pup te nemen?

Geloof ons maar: heel veel mensen die voor het eerst een pup nemen, ervaren dit allemaal zo. Schroom dus niet, neem contact op met Hondenschool LeerSamen en spreek je twijfels en onmacht uit naar je instructeur. Laat je tranen gewoon komen en maak je puppy break down kenbaar. Dan maken we samen een plan van aanpak. Want we gaan er echt alles aan doen om van jouw pup een geweldige hond te maken, een maatje voor het leven waarmee je met plezier kunt wandelen en trainen en die een aanwinst is in je huis.


Onthoud dat alles iedere dag een beetje beter gaat. Je pup komt straks in plaats van drie keer per nacht, nog maar één keer. En later slaapt hij misschien wel door tot half 7; dat lijkt misschien nog wel een beetje vroeg, maar het is al beter dan een week, of twee, geleden. Je gaat steeds meer genieten van je pup en je leert elkaar langzaam aan wat beter kennen. De puppy break down gaat echt voorbij!Zit jij ook met een puppy break down of wil je meer weten over de aanschaf en opvoeding van een pup? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag!


570 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page