top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Rijgedrag bij honden

Een hond die op een andere hond rijdt, wat betekent dat eigenlijk? Honden die rijgedrag vertonen, doen dit lang niet altijd omdat ze zich willen voortplanten. Vaak ligt er een andere oorzaak onder rijgedrag. Waarom een hond rijdt, wat het betekent en hoe je dit in goede banen kunt leiden, lees je in deze blog.


Een reu die op een andere reu rijdt, of thuis op een pluchen beer of kussen, tegen de benen van andere mensen en kinderen: het komt vaker voor dan we misschien denken. Vaker niet dan wel is dit rijgedrag hormonaal of seksueel gedreven. We zien rijgedrag veel voorkomen in deze situaties:

  • tijdens het spelen met een andere hond

  • bij de kinderen

  • aan het einde van de dag

  • na een flinke wandeling


Kun je rijgedrag verklaren?

Heb je een hond die rijgedrag vertoont en wil je dit graag veranderen? Dan is het van belang om te gaan kijken waar dat gedrag vandaan komt. Je kunt het rijgedrag van je hond dus verklaren, maar dan moet je wel op zoek naar de oorzaak. Wanneer doet je hond het, en hoe vaak? In wat voor situaties zie je dit gedrag vooral en wat is er allemaal aan vooraf gegaan? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om het rijgedrag van je te kunnen verklaren en je hond er vervolgens in te kunnen begeleiden.


Verschillende redenen voor rijgedrag

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hond om rijgedrag te vertonen:


1. Opwinding/onrust

Wanneer een hond opwinding of veel onrust ervaart, kan dit de spreekwoordelijke stress-emmer vullen. Loopt die emmer over, dan kan een hond rijgedrag vertonen. In deze video wordt uitgelegd hoe die stress-emmer werkt: https://youtu.be/4TZMgug38xo


Opwinding kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het spelen met andere honden. Die opwinding kan omslaan in onrust, in situaties die de hond spannend vindt en die voor hem onvoorspelbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan rennende jonge kinderen om de hond heen, veel loslopende honden of een wandeling in een omgeving met heel veel prikkels. Zelfs een ritje in de auto, of naar de hondenschool gaan kunnen zorgen voor (teveel) opwinding of onrust.


Al deze dingen kunnen de stress-emmer van de hond vullen, met mogelijk rijgedrag als gevolg. Het is dan goed om te weten dat het rijgedrag zich vaak richt op de prikkel die het gedrag heeft veroorzaakt. Dus wanneer je hond de kinderen om hem heen spannend vindt en zijn stress-emmer loopt over, dan zal de hond ervoor kiezen om tegen of op het kind te rijden.


2. Aangeleerd/gewoonte

Rijgedrag kan ook voortkomen uit gewoonte, ofwel: het is gedrag dat de hond zichzelf heeft

aangeleerd. Rijgedrag werkt ontladend, en dat betekent dus dat je hond zich ontdoet van de

spanning die hij heeft opgebouwd. Wanneer je hond ontspant, geeft dat een opgelucht of


ontspannen gevoel en voor de hond is dat des te meer reden om dit vaker te doen bij spanning, onrust of opwinding. Het helpt hem tenslotte, dus waarom zou hij dit dan niet blijven herhalen?


3. Aandacht

Ook wanneer de hond heeft geleerd dat hij aandacht krijgt wanneer hij rijgedrag vertoont, kan dit een reden zijn om het vaker te laten zien. Soms wordt er om de hond gelachen, wordt er naar hem geroepen of op een andere manier op hem gereageerd. Of aandacht nu positief of negatief is: aandacht is datgene wat de hond wilde en met het rijgedrag kreeg hij dit ook. Ook in deze vorm is het rijgedrag dan (zelf) aangeleerd en belonend.


4. Hormonaal

Hormonen spelen een grote rol bij rijgedrag. Bij stress, spanning, opwinding, et cetera komt onder andere het hormoon testosteron vrij en dit hormoon zet het voortplantingsgedrag (het rijgedrag) in werking. Ook teefjes hebben testosteron en kunnen dus ook dit gedrag vertonen. Het rijgedrag kan dus zeker een seksuele motivatie hebben. Reuen hebben bij het waarnemen van een loopse teef een grote drang naar paring en kunnen door die seksuele opwinding de teef gaan berijden. Andersom kan ook een teef door deze paringsdrang opgewonden raken en gaan rijden.


Vooral honden die volop in de puberteit zijn, kunnen door al die hormonen flink van de rel raken. Of, zoals veel eigenaren dat zien, ‘lastig worden en niet meer luisteren’. Er wordt dan nog wel eens gezegd dat de hond dan moet worden gecastreerd en dat het probleem dan wel is opgelost. Echter heeft een hond in de groei/puberteit die hormonen heel hard nodig. De puberteit met bijbehorende hormonen én gedrag is noodzakelijk om uit te kunnen groeien tot een stabiele, gezonde en volwassen hond. Castreren in deze levensfase kan meer nadelen dan voordelen hebben. Het helpt zeker om voortplanting tegen te gaan, maar wanneer rijden uit spanning of stress ontstaat, helpt het helemaal niets.



Wat te doen als je hond gaat rijden

Nu je weet dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor rijgedrag, kun je je hond hierbij ook beter gaan begeleiden. Een aantal tips hiervoor zijn:


  • Haal je hond van het object, hond of persoon als hij gaat rijden. Leid hem af met een aandachtswoordje, een lekker voertje of speeltje.

  • Straf je hond niet! Boos worden kan ervoor zorgen dat de stress-emmer alleen maar voller wordt, met alle gevolgen van dien.

  • Is er een loopse teef in de buurt, zorg dan dat je hond niet continu met haar in aanraking kan komen. Een teef kan ook vlak voor of na de loopsheid het opdringerige gedrag van reuen als bedreigend ervaren. Een conflict met de teef of met andere honden is daarbij niet uitgesloten.

  • Rijdt je hond tijdens het spelen met andere honden, breek het spel dan eerder af en haal je hond uit het spel. Zo voorkom je juist dat hij gaat rijden, doordat je de spanning/opwinding wegneemt. Kijk ook goed welke speelmaatjes wel en niet geschikt zijn voor je hond.

  • Merk je dat je hond steeds gaat rijden na de wandeling? Kijk dan eens of je de wandeling korter kunt maken, of kies voor een wandeling met minder prikkels.

  • Bied je hond voldoende rust, slaap en ontspanning. Heb je bijvoorbeeld gisteren een bezoekje gebracht aan een terras met je hond, daarna een lange wandeling gemaakt en de hond nog flink met andere honden laten spelen, dan heeft je hond daarna echt meer rust nodig dan na een ‘normale’ dag. Zorg voor een goede balans tussen alles wat je met je hond doet en zijn slaapmomenten.

  • Rijd je hond op een pluchen beest of kussen? Haal dat voorwerp dan eens weg. Vaak geldt dat, wanneer het hier om aangeleerd gedrag gaat, dat het gedrag dan uiteindelijk ‘uitdooft’.

Rijgedrag: een onbewuste reactie

Rijgedrag kan dus verschillende oorzaken hebben, maar het is vrijwel altijd een gevolg van teveel spanning, opwinding, frustratie, onrust e.d. Alles wat stress veroorzaakt en de stress-emmer vult zorgt voor een hondenlichaam dat hormonen aanmaakt, die leiden tot het rijgedrag. Een hond kan hier dus zelf niets aan doen; het is een onbewuste reactie. Aan jou als eigenaar de schone taak om je hond hierbij te helpen. Dit doe je door te kijken naar de situaties waarin de hond het rijgedrag vertoont, de frequentie ervan en de prikkels die de stress-emmer vullen. Als je dat weet, kun je je hond helpen om te ontspannen en zijn emmertje tijdig te legen. Zo zal het rijgedrag minder vaak gaan voorkomen en uiteindelijk zelfs wegblijven.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page