top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Met wat voor voer beloon jij je hond?

Bijgewerkt op: 6 feb. 2022


We krijgen veel bij Hondenschool LeerSamen veel vragen over voeding. Hoe vaak, wanneer en welke voeding geef je je hond? En hoe bepaal je wat gezond is en wat niet? Voeding is een belangrijk maar ook complex geheel, omdat het direct invloed heeft op de algehele gezondheid van je hond.


Bij pups en herplaatsers adviseren wij altijd het volgende: geef minimaal vier tot zes weken nog de voeding die de hond al kreeg bij vorige eigenaar/fokker, voordat je iets anders gaat geven. Bouw dit rustig op en let ook op of de hond het lekker vindt. Aan de ontlasting kun je zien of de voeding goed is: stevige, donkerbruine keutels die niet te hard zijn, wijzen op een gezonder darmstelsel dan dunne en zachte poep. Goede voeding is altijd maatwerk, verschilt dus per hond en luistert behoorlijk nauw. Daarom helpen we je graag als je hier vragen over hebt.


Voerbeloningen

Dan zijn er de voerbeloningen. Hoe vaak geef je dat, en is een voerbeloning gezond of juist niet? Bij voerbeloningen is het zo dat de ontvanger bepaalt wat de beloning is. De ontvanger is de hond en elke hond heeft zijn eigen voorkeuren. De een is wat kieskeuriger dan de ander en sommige honden vinden gewoon álles lekker. Ook de situatie heeft invloed op welke voerbeloning de ontvanger accepteert. Als je hond verzot is op zijn eigen standaard voer, kan je dit voer goed inzetten tijdens trainingen in makkelijke en prikkelarme situaties, zoals in huis. Voor sommige honden is beloning met eigen buitenshuis ook afdoende. De meeste honden willen echter dat je met een andere beloning moet komen, die wat meer waarde voor ze heeft. Iets wat ze écht heel lekker vinden, daar doen ze heel veel voor.


Probeer het uit

Het is goed om je hier bewust van te zijn: niet iedere beloning heeft een meerwaarde voor de ontvanger. Welke voerbeloning zet je in tijdens de training en welke geef je in een prikkelarme omgeving? Zo wordt het voor de hond makkelijker om de juiste keuze te maken in moeilijke situaties. We adviseren dan ook om verschillende soorten voerbeloningen in verschillende situaties uit te testen. Alleen dan kom je erachter waar je hond écht voor gaat.


Gezonde snacks

Ook niet onbelangrijk: wat is de samenstelling van de voerbeloning? Wat zit er in en waar is het van gemaakt? Je kan nog z'n goede uitgebalanceerde voeding voor je hond hebben, maar als je snacks en beloningen geeft waar veel 'rotzooi' in zit, gaat het effect van de dagelijkse voeding toch enigszins verloren. Voerbeloningen kunnen dus ook invloed hebben op de gezondheid van je dier. Kijk dus naar het totaalplaatje als je hier een keuze voor maakt. Wees niet alleen kritisch op de dagelijkse voeding, maar ook op de voerbeloningen. Vergelijk het met ons als mensen: je kunt nog zo veel groente en fruit eten, maar als je tussendoor veel ongezonde snacks eet, heeft dit invloed op je gezondheid..

Om onze cursisten op weg te helpen hebben wij een assortiment aan snacks op de hondenschool in Heemskerk en Alkmaar van het merk Carnis, voor ieder budget. Wij kiezen voor Carnis omdat het vrij is van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Uiteraard zijn we voorstander van gezonde voerbeloningen en reken maar dat je hond die lekker vindt! Mochten er vragen zijn over dit onderwerp, dan horen wij het graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page