top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Waarom het een goed idee is om met je puppy naar de hondenschool te gaan

Bijgewerkt op: 10 jan. 2021


Je denkt er over om een puppy aan te schaffen. Je oriënteert je bij fokkers, bij asielen en opvangcentra: wordt het een pup uit een foknest of misschien een herplaatser? Of het nu je eerste hond is, je zoveelste of een nieuw maatje voor de hond die je al hebt: de beslissing is aan jou.


Als het goed is lees je je in en maak je een weloverwogen keuze. En dan komt de vraag: wat gaan we doen? Gaan we naar de hondentraining en starten we dan met een puppycursus of slaan we de puppycursus over? Hieronder lees je waarom wij het een goed idee vinden om met je puppy naar de hondenschool te gaan.


Nieuwste inzichten

Ten eerste: je ben nooit te oud om te leren. Hondenschool LeerSamen bestaat pas 3 jaar, maar zelfs in die korte tijd doen we nu al dingen heel anders tijdens de cursussen dan 3 jaar geleden. De instructeurs scholen zich regelmatig bij, onder andere doordat er steeds nieuwe inzichten ontstaan. Het is dus niet alleen belangrijk voor de nieuwe bakken puppyeigenaar om naar een puppycursus te gaan, maar ook voor de doorgewinterde eigenaar die al zoveel jaar honden heeft. Ook wij als instructeurs zullen op cursus gaan als we een puppy aanschaffen.

Daarnaast is het heel fijn als er iemand met jou en je pup meekijkt. Gewoontes sluipen er snel in, twee zien er altijd meer dan één en iedere pup is anders. Ook al is hij van het zelfde ras als de vorige. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden; kies er daarom één die bij je past en waar je je prettig bij voelt.

Tijdens de puppycursus is het fijn dat je even kunt sparren met de instructeur. Maar ook de interactie met de andere cursisten is prettig. Zij zitten tenslotte in dezelfde fase en hebben dezelfde uitdagingen met hun puppy’s. Zo is het soms gewoon heel fijn om te horen dat jouw hond niet de enige is die nog niet zindelijk is en ook nog niet de hele nacht doorslaapt.


De experts lijken overal te zijn

Internet staat vol met artikelen en ideeën over het opvoeden van een puppy en iedereen die je buiten tegenkomt weet ook hoe het moet. Zelfs als ze nog nooit een pup van dichtbij hebben gezien. Het lijkt of er overal experts rondlopen. Maar is dat ook zo? Natuurlijk is het heel fijn om even te kunnen overleggen of dat wat je gelezen of gehoord hebt, klopt en of het de juiste manier is. Of is een andere weg inslaan toch beter? Daarvoor is een goed opgeleide instructeur, die kennis van zaken heeft en op de hoogte is van de nieuwste inzichten, de meest betrouwbare bron om je vragen bij neer te leggen.


De hondenschool als ontdekkingstocht

Bij het nemen van een puppy zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan de socialisatie? Hoe laat je jouw puppy het beste kennis maken met nieuwe materialen, geuren en andere dieren? Moet je je hond juist laten gaan of moet hij zich beheersen? Het is belangrijk om dit soort zaken op de juiste wijze aan te pakken. En juist omdat iedere hond anders is, is een puppycursus altijd maatwerk. Bij hondenschool LeerSamen gaat er altijd een privéles vooraf aan de puppycursus in groepsverband. Tijdens de privéles mag je pup lekker rondscharrelen op het trainingsveld. Tijdens deze ontdekkingstocht op de hondenschool observeren we de pup, zodat we kunnen zien wat het karakter is. Is je pup dapper, voorzichtig, kijkt hij de kat even uit de boom? Dit is allemaal essentiële informatie die ons kan helpen bij de socialisatie én de introductie in de groepslessen. Zo kunnen we jou en je pup op de beste manier helpen om de socialisatie goed te laten verlopen.

En tot slot: quality time met je puppy is enorm belangrijk. En dat doe je ook op de hondenschool! Door je één keer per week tijdens de puppycursus volledig op je pup te focussen (en niet te vergeten, je pup op jou!), groeit jullie band én de motivatie om minimaal 1x per week te trainen.


Heb je vragen over de puppycursussen van Hondenschool LeerSamen of wil je vrijblijvend een keer komen kijken? Neem dan contact met ons op of kom gewoon eens langs. Je bent van harte welkom!

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page