top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Hoe maak ik mijn hond zindelijk?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Een pup in huis is ontzettend leuk en leerzaam. Maar het kost ook tijd en heel veel geduld om een pup op te voeden tot een plezierige huisgenoot. Zo zijn pups doorgaans niet zindelijk als je ze in huis haalt. Een hond is van nature heel schoon, maar een pup doet zijn behoeftes gewoon wanneer het nodig is. In huis. Zindelijkheid is dus misschien wel prioriteit nummer 1. In dit artikel geven we je tips om je pup zindelijk te maken!


Allereerst is het belangrijk om in de eerste fase van de zindelijkheidstraining, vaste momenten te kiezen waarop je met je pup naar buiten gaat om deze te laten te plassen en poepen. De beste momenten hiervoor zijn: na het slapen, na het eten, na het spelen, na het drinken en voor je zelf gaat slapen.


Kies een veilige en rustige omgeving

Daarbij is belangrijk dat je de pup meeneemt naar een zo rustig mogelijke omgeving , waar hij of zij zich veilig voelt. Zet je pup in het gras of de berm neer en dan wacht je rustig tot je pup zijn behoefte doet. Soms moet je dan even letterlijk voor paal blijven staan: je pup heeft tijd nodig om de omgeving in zich op te nemen. Daarna kan hij een plekje zoeken om zijn behoefte te doen.


Belonen voor een plasje

Woon je in een drukke omgeving, dan is de makkelijkste manier om de pup zindelijk te maken in de tuin. De pup heeft het buiten anders zo druk met alle prikkels en indrukken, dat hij kan ‘vergeten’ te plassen. Met als gevolg dat hij het alsnog in huis doet. Beloning is daarom erg belangrijk. Doet je pup zijn plasje netjes in de tuin (of als je in een rustige omgeving bent, hier buiten), hoeveel tijd het ook kost, beloon je pup dan uitgebreid met een compliment (goed zo!).


Observeer het gedrag

Als je hond in huis onrustig is, snuffelend rond loopt of rondjes draait, dan kan dat een signaal zijn dat hij moet plassen of poepen. Anticipeer hier op door je pup dan meteen op te tillen en mee naar buiten te nemen. Zo geeft je pup eigenlijk al aan dat hij ‘moet’ en hebben jullie het samen prima opgelost. Observeer dus het gedrag van je pup als hij wakker is en speel hier op in.


Nooit straffen

Een pup blijft een baby en een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom heel goed mogelijk dat je pup toch zijn behoefte in huis doet. Moet je de hond dan straffen? Nee, natuurlijk niet! Je behoefte doen is een natuurlijk iets, ook voor een hond. De kans is aanwezig dat je pup door straffen helemaal niet meer durft te plassen, ook niet buiten. Ook het roepen van de pup zijn naam bij een ongelukje werkt averechts. Zo krijgt zijn naam een negatieve lading, en dat wil je natuurlijk niet.


Opluchting


Wacht dus rustig tot je pup klaar is en ruim dan zonder enige aandacht te schenken het ongelukje op. Hoe meer aandacht je er aan besteedt, hoe leuker het wordt voor de pup om zich er mee te bemoeien. Probeer je pup dus af te leiden, bijvoorbeeld met een speeltje, voordat je aan dit klusje begint. Zorg dat je de plek waar de pup heeft geplast, schoonmaakt met een middel dat ook de luchtjes verwijdert. Zo nodigt het niet uit om er nog een keer een plasje te doen.


Je behoefte doen is in feite een vorm van zelf-belonend gedrag: hoe opgelucht je je voelt als je naar de wc kunt als je heel nodig moet, is een beloning voor jezelf. Dit geldt net zo goed voor een hond. En daar komt hij gaandeweg de zindelijkheidstraining zelf achter als je het op de juiste manier aanpakt. Een veilige en rustige omgeving, buiten plasjes belonen en ongelukjes negeren zijn de basisbeginselen. Gemiddeld is een hond zindelijk rond de leeftijd van 6-7 maanden. Heeft jouw hond die leeftijd of is hij deze al gepasseerd en is hij nog niet zindelijk? Trek dan vooral even aan de bel en we gaan samen even kijken wat er aan de hand is. We geven je graag advies, dus schroom niet om contact met ons op te nemen!Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page