top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

De Kong

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

De Kong: multifunctioneel speelgoed voor alle honden

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat is een Kong nu eigenlijk voor ding en wat kan je er mee? En beter nog, wat kan je hond er mee?

Als je hem in de winkel ziet hangen is het maar een raar ding om te zien. In de praktijk is een Kong echter multifunctioneel en breed inzetbaar. Bij hondenschool LeerSamen vinden we eigenlijk dat hij niet mag ontbreken in een huishouden met honden en daarom staat hij op ons boodschappenlijstje. We vertellen je graag waarom.

Kauwbehoefte

Iedere hond heeft een bepaalde kauwbehoefte. De ene hond wat vaker en heftiger dan de andere hond, dus is het aan ons als eigenaar om het meest geschikte object te vinden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je hond aan je plinten of aan je antieke kast gaat kauwen. De Kong is dus een goed alternatief voor kauwgrage honden.

Kleuren met een functie


Als je een Kong gaat aanschaffen, zorg dan dat je de juiste kleur kiest. De Kong is er namelijk in diverse maten en kleuren en dat is niet zomaar. Elke kleur heeft zijn eigen ‘doelgroep’. Zo zijn de roze en de zachtblauwe Kongs speciaal voor pups. De Kong met deze kleuren veert makkelijker in en is speciaal bedoeld voor pups die nog niet gewisseld hebben. Dan is er de rode Kong in diverse groottes, voor de standaard hond en tot slot is er de zwarte Kong. Deze is extreem sterk, speciaal voor de honden met veel kaakkracht. Kies je normaal gesproken voor een speeltje met een kleur die je mooi vindt, bij het uitkiezen van een Kong let je op de kleur en de grootte die bij het formaat, de kaakkracht en leeftijd van je hond past.

Vullen van de Kong

De Kong is hol van binnen en dat betekent dat je hem kunt vullen. Dat maakt de Kong nog aantrekkelijker voor je hond om ermee aan de gang te gaan. In de winkel vind je een soort spuitbus die je in de Kong kan stoppen. Ons advies is om deze er niet bij te kopen; het vullen van de Kong is heel makkelijk en zonder deze spuitbus ook nog eens een stuk goedkoper.

Wat kan er in de Kong?

Kijk wat je hond lekker vindt en waar hij zijn best voor zal doen. Je kunt de Kong vullen met allerlei verschillende lekkere snacks en voertjes. Enkele voorbeelden:

· Gekookte kip

· Geprakte banaan

· Geweekte brokken in water

· Paté speciaal voor honden

· Gedroogde (zachte) runderlong

· Gedroogde kipfilet

· Mango, appel, komkommer etc. LET OP: Wanneer je fruit geeft, let dan wel goed op dat je fruit kiest wat niet giftig is. Druiven en rozijnen zijn bijvoorbeeld giftig voor honden!

· Hondenworst

· Kwark (niet teveel)

· Gekookte rijst (in combinatie met bv geprakte banaan)

· Gekookt ei


Bied je je hond voor de eerste keer een gevulde Kong aan, houd het dan eenvoudig en simpel. Stop bijvoorbeeld een handjevol van zijn eigen brokjes erin en wiebel met de Kong voor de hond. De brokjes kunnen er zo makkelijk uitvallen. Heeft je hond eenmaal door dat er iets lekkers uit de Kong valt door ermee te bewegen, dan kun je de vulling gaan veranderen tot een variant die er moeilijker uitkomt, zoals paté voor honden, een gekookt ei of een beetje kwark.

Waar kan je de Kong allemaal voor gebruiken?

De Kong is bedoeld om je hond te voorzien in zijn natuurlijke behoeftes. Daarnaast heeft het een heleboel andere voordelen. Gebruik de Kong voor bijvoorbeeld het volgende:

· Geestelijke uitdaging.

· Als kauwobject. Kauwen werkt ontspannend en kalmerend. Een pup die aan het wisselen is, heeft hij vaak extra kauwbehoefte.

· Hulpmiddel bij het aanleren om alleen te zijn.

· Voorkomen van verveling.

· Afleiden van ongewenst gedrag bij bijvoorbeeld visite.

· Het geven van een maaltijd op een speelse/actieve/uitdagende manier.

Het moet wel leuk blijven!

Waar je de Kong ook voor gaat gebruiken, zorg altijd dat je hond de Kong leuk vindt en leuk blijft vinden. Door de hond de gevulde Kong aan te bieden en het hem zelf laat ontdekken, beloont de hond zichzelf voor zijn inzet. Houd het zeker wanneer je begint met de Kong, in de gaten en help je hond waar nodig door hem bijvoorbeeld met je stem aan te moedigen of te belonen. Zo voorkom je frustratie en blijft de hond de Kong leuk en uitdagend vinden!

Wil je ook een Kong voor je hond? Kom dan eens kijken bij Hondenschool LeerSamen. Wij hebben een groot assortiment aan (Kong) speelgoed, voer en snacks en we adviseren je graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page