top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Is mijn pup al een puber?

Bijgewerkt op: 21 aug. 2021

“Ik denk dat hij al aan het puberen is”. Die opmerking hoor ik vaak als pups tussen de 4 en 5 maanden oud zijn. Van binnen gniffel ik dan even, maar voor de eigenaar van de pup is het helemaal niet zo grappig.


Een heleboel dingen die je pup eerst zonder problemen deed, lijken niet meer te lukken of gebeuren met een vertraging om wanhopig van te worden. Het lijkt wel of de pup ‘stuk’ is! De grote vraag is dan: kan dit dan al de puberteit zijn? Het antwoord is nee, maar wat is het dan wel?


Ontwikkeling van het zicht

Op een leeftijd van tussen de 16 en 20 weken oud komen pups in een nieuwe fase. Tijdens deze periode gaat de pup zijn wereld verkennen en die wereld wordt langzaamaan groter. Het zicht van de pup ontwikkelt zich steeds verder en zo is de samenwerking met de hersenen voltooid. Pups zien dan ook in de verte een stuk beter en meer.


Luisteren wordt lastiger

Voor veel eigenaren is dit een spannende tijd en dat is begrijpelijk, maar wel normaal. De pups hebben ons wat minder nodig en durven wat verder weg te lopen. Doordat de afstand dan groter wordt, is luisteren vaak ook wat moeilijker.


Geduld en beloning

In deze fase komt er een stukje management om de hoek kijken en is training van groot belang. Kijk eens goed naar jezelf: Heb je in de eerste weken voldoende getraind? Heb je goed gedrag beloond? Of ging het zo vanzelf dat je er vanuit bent gegaan dat het ‘normaal’ was? In dit soort gevallen is het belangrijk om jezelf aan te leren iets sneller te anticiperen op de situatie.

Geniet van je pup: het komt goed!

In deze ontwikkelingsfase van je pup is het zaak om bij sommige oefeningen een stapje terug te doen. Misschien is het nodig om te werken aan een lange lijn om de situatie veilig te houden. Probeer niet gefrustreerd, boos of ongeduldig te worden en onthoud vooral dat het goed komt. Maak de oefeningen in de training makkelijker en geniet van je pup die zelf de wereld gaat verkennen. Die ontdekkingstocht is zo mooi om mee te maken!


Advies nodig?

De deskundige trainers van Hondenschool LeerSamen staan graag voor je klaar als je vragen hebt over het gedrag van je pup en voor advies op diverse gebieden. En natuurlijk ben je van harte welkom op de puppycursussen of bijvoorbeeld een gehoorzaamheidstraining.

Neem contact met ons op, of kom eens vrijblijvend langs!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page