top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Pijn bij honden: herkennen van signalen

Bijgewerkt op: 8 okt. 2022

Heeft jouw hond pijn? Het blijkt en heel moeilijk onderwerp voor heel veel hondeneigenaren, als ik ze die vraag stel. Vaak hoor ik als antwoord “Natuurlijk heeft hij geen pijn, anders had ik dat toch allang gezien” of “Ik laat mijn hond echt niet met pijn rond lopen” en “Hij is vorige maand nog bij de dierenarts geweest en toen is hij helemaal nagekeken”.


Ik begrijp het heel goed, je wilt tenslotte niet dat je hond pijn heeft. En ik ga er vanuit dat iedere cursist van Hondenschool LeerSamen het beste voor heeft met zijn hond en de hond echt niet met pijn rond wil laten lopen. Maar toch kan het zijn dat je hond pijn heeft, of misschien beter gezegd: lichamelijk ongemak heeft, of niet lekker in zijn vel zit.


Laat ik voorop stellen dat ik geen dierenarts ben. En ik ga ook zeker niet op de stoel van de dierenarts zitten. Als hondentrainer heb ik echter wel veel kennis op mogen doen over het hondenlijf, hun lichaamstaal en hun gedrag. Ik zie dan ook regelmatig honden op de hondenschool die lichamelijk iets mankeren, die ergens last van hebben of die zich niet helemaal lekker voelen. Hoe subtiel die signalen ook zijn die ze aangeven, soms heeft lichamelijk ongemak grote invloed op het gedrag. En als je daar dan niets aan doet, dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Je kunt dan trainen tot je er bij neervalt, maar je zult nooit het optimale resultaat bereiken wat je zou willen. Omdat er iets in de weg zit, wat eerst opgelost moet worden.


Er zijn twee dingen heel erg belangrijk om je die te realiseren. Ten eerste: een hond is niet gemaakt of gefokt om pijn aan te geven, zeker bepaalde rassen niet. De meeste honden zijn heel hard voor zichzelf en gaan maar door tot wij ze stoppen. En ten tweede: een ander kan nooit voelen wat jij voelt, en andersom ook niet. Waar de één zich verstapt, een keer goed vloekt en weer doorgaat, ervaart de ander zo veel pijn, gaat met ijs koelen en rijdt naar de eerst hulp. Hoe iemand pijn ervaart en ermee omgaat, verschilt per persoon. Bij honden is het nog een stuk lastiger, want je kunt niet even aan je hond vragen hoe het nu gaat en waar hij pijn heeft.


Honden geven echter met signalen aan hoe ze zich voelen of dat ze ergens in hun lijf ongemak ervaren. Veel van die signalen zijn heel klein en subtiel; aan een hond die mank loopt of niet meer op kan staan uit zijn mand zie je wel dat er wat loos is. Die subtiele signalen kunnen bijvoorbeeld als volgt zijn:

· Krabben

Jeuk is één van de ergste dingen die er is (vind ik zelf ook echt). Een hond die maar blijft krabben heeft echt ergens last van. Maar waar heeft hij dan last van, en waar komt het vandaan? Het kan een hele zoektocht worden, maar voor het welzijn van je hond is het zeker de moeite waard om deze zoektocht te gaan ondernemen.

· Ontlasting

Kijk je weleens naar de ontlasting van je hond? Ik adviseer je om dat zeker te gaan doen. Aan zijn ontlasting kun je vaak zien of er iets aan de hand is. Hoe veel je hond poept, wat is de kleur, is het hard of zacht, hoe vaak poept hij? Is het altijd hetzelfde of wisselt het af? Twijfel je? Maak een foto of stop wat in een poepzakje en ga ermee naar de dierenarts.

· Oorontsteking

Krabt of likt je hond veel aan zijn oren? Hoe is de kleur van de binnenkant? Reageert je hond lelijk als je aan zijn oren zit? Oorontsteking kan ontzettend pijnlijk zijn. Ook hier geldt, bij twijfel gewoon de dierenarts bellen.

· Tranende ogen

Wanneer je hond veel traanvocht heeft, steeds vieze ooghoekjes heeft of veel met zijn poten over zijn kop wrijft, kan het heel goed mogelijk zijn dat hij last heeft van ogen.

· Hijgen

Hijgen is een natuurlijke reactie voor een hond om zijn warmte te reguleren. Maar veel hijgen en ook in rust hijgen (ook wanneer het niet te warm is) kan een signaal zijn van lichamelijk ongemak.

· Slikken, proesten et cetera kunnen ook signalen zijn die de hond toont om ongemak of pijn aan te geven. Natuurlijk hoef je bij een keertje proesten niet meteen naar de dierenarts te rennen, maar als je hond veelvuldig ligt te slikken of proesten, kan dat wel degelijk een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt.


Bovenstaande voorbeelden zijn signalen waarbij ik echt wil adviseren om verder te gaan zoeken. Er zijn echter nog veel meer kleine, subtiele signalen. Observeer je hond, zijn gedrag en zijn lichaamstaal goed en bedenk wat abnormaal of afwijkend is en wat niet; kijk of er iets is, wat zou kunnen duiden op pijn of ongemak.


Gelukkig is er steeds meer oog voor dit onderwerp. Gedragstherapeut Michelle Vrolijk en dierenarts Viviane Mielet hebben een E-book geschreven over pijn, ongemak en signalen. Ik vind het best wel schokkend dat 70% van de honden die bij Michelle in behandeling is, een lichamelijk ongemak heeft. Reden genoeg om eens kritisch naar je hond te kijken, want we willen toch allemaal een gezonde, blije hond?


Mocht je hier vragen over hebben of meer willen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Ik ben geen dierenarts, maar denk wel heel graag met je mee. Ik kan je indien gewenst ook een passende dierenarts aanbevelen en je helpen om bepaalde problemen eventueel uit te kunnen sluiten.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page