top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Samen met je hond in balans

Bijgewerkt op: 8 okt. 2022

Het woord ‘Samen’ in de naam van Hondenschool LeerSamen hebben we niet zomaar uitgekozen. Wanneer je een hond als onderdeel van je huishouden hebt, gaat het om samen trainen, samenwerken maar vooral om samen leven.


Samen leven en alles met elkaar in balans houden, is niet altijd even eenvoudig. Die balans krijg je door een heel proces te doorlopen. Of dat nu gaat om een pup of een volwassen hond; het is een proces van wennen, elkaar leren kennen, elkaar begrijpen en zo leren om samen in harmonie één te zijn. En tijdens dat proces zullen zowel jij als je hond hoge pieken en diepe dalen ervaren. Dat maakt het proces tegelijkertijd ook heel erg mooi, want je ontdekt alles samen!Nu lijkt het op de hondenschool vaak altijd alleen maar om de hond te gaan. De hond leert

oefeningen, hij leert gehoorzamen en hij leert op jouw verzoek dingen wel of niet te doen. En in veel artikelen die je leest over je trouwe viervoeter lees je vooral heel veel info over de hond. Maar opvoeding, gedrag, grenzen stellen en management doen jullie óók samen. Zowel thuis als op de hondenschool. Daarom dus de vraag:

Hoe gaat het eigenlijk met jou?


Uitdagingen

Samen leven met een hond vraagt altijd om aanpassingen. Tijd en geld spelen een grote rol en het houden van een hond (of meer dan één) vergt veel geduld en doorzettingsvermogen. En dat is waar jij als hondeneigenaar in beeld komt. Wat heb jij nu eigenlijk nodig om samen met je hond, als onderdeel van je leven, in balans te zijn?


Een hond hebben kan best een uitdaging zijn. Ondanks al je goede bedoelingen, liefde en goede zorg voor je maatje trekt hij aan de lijn, valt hij uit naar andere honden, kan hij niet alleen thuis zijn en blaft hij naar iedere voorbijganger. Je gaat op zoek naar informatie om dit op te lossen en in de meeste artikelen die je leest over deze uitdagingen vind je praktische tips en trainingsoefeningen om hiermee aan de slag te gaan. Maar de meeste van deze oplossingen gaan uit van de belevingswereld van de hond. Er wordt uitgelegd welke emoties een rol kunnen spelen en hoe je je hond het beste kunt begeleiden. Dat is heel fijn, want zo kun je er op een goede manier mee aan de slag.


Maar wat doet dit met jou?

Om samen in balans te kunnen zijn, vinden wij het ook heel belangrijk om te bekijken wat de impact van je hond zijn gedrag nu eigenlijk heeft op jou. Net als honden, reageren wij namelijk ook vaak vanuit emotie. Vraagt iemand wel eens aan je hoe jij je voelt, als je hond weer eens uitvalt naar een andere hond? Of wanneer je je vakantie moet annuleren omdat je hond probleemgedrag vertoont bij de opvang? Hoe voel jij je erbij, dat je altijd rekening moet houden met je hond als er visite komt, omdat hij dat gewoon heel spannend vindt en soms zelf agressie laat zien?


Er zijn meer hondeneigenaren dan je denkt, die hun hele leven rondom het welzijn van hun hond plannen, organiseren en managen. En dat is heel goed nieuws, want dat betekent dat er rekening wordt gehouden met de emoties en belevingswereld van de hond. Maar wees je er ook van bewust, dat je ook rekening met jezelf mag houden. Dat je ervoor waakt jezelf te vergeten. Want ook hoe jij je voelt, is van belang om samen met je hond in balans te zijn. Je aan elkaar aanpassen is vanzelfsprekend, maar jezelf alles moeten ontzeggen omwille van je hond is de andere kant van de medaille. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je er aan onderdoor gaat. En dat is wel het laatste wat je wilt, want dan is de balans volledig zoek. Daarmee kun je er niet voor je hond zijn.


Geef aan waar je zelf tegenaan loopt

Bij Hondenschool LeerSamen kijken we altijd naar jullie samen. Behalve dat we de lichaamstaal van de honden in de les heel goed in de gaten houden, observeren we ook hoe jij als eigenaar in je energie zit. Wanneer frustratie of ongeduld aan de oppervlakte komt, is dat voor ons een signaal dat ook jij als persoon begeleiding nodig hebt. Spreek vooral uit wat jij tegenaan loopt, hoe je je daar bij voelt en wat je nodig hebt.


Wij zijn er voor om jullie samen op weg te helpen. Waar loop jij tegenaan bij jezelf en waar heb je last van? Hoe voel je je in bepaalde situaties en wat zou je graag willen? Door dit aan te geven, kunnen we jou ook handvatten bieden. Want in balans zijn, gaat niet alleen over je hond, maar over jullie samen. En daarom is HondenSchool LeerSamen er voor jullie allebei!


Neem dus gerust contact met ons op. We helpen jou en je hond graag op weg naar die balans.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page