top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Goed uitgerust op pad: welke lijn kies je?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Als je ergens bent of naar toe gaat, is het gebruikelijk dat je kijkt naar je eigen uitrusting. Ga je naar een feestje, dan trek je wat leuks aan. Op je werk zorg je dat je netjes bent en als je een boswandeling gaat maken zijn goede schoenen en makkelijke kleding erg prettig. Afhankelijk van je doel, pas je je kleding aan. Kijk je ook wel eens naar de uitrusting van je hond als je op pad gaat?


De beste uitrusting van je hond bestaat uit een goed passend tuig én een geschikte lijn. Veel mensen gebruiken eigenlijk altijd dezelfde lijn, onafhankelijk van het doel. Maar een lijn is iets om ook eens over na te denken. Ik vind dat de keuze voor een lijn afhankelijk is van veel factoren: ga je naar de hondentraining? Ga je wandelen in losloopgebied? Of moet je hond aangelijnd blijven? Misschien neem je je hond mee naar een terrasje of ga je lekker fietsen met je hond.


Bepaal wat prettig is voor jou én voor je hond

Kijk eens naar wat je thuis hebt liggen en wanneer je welke lijn gebruikt. Vraag jezelf eens af of de lijn wel bij je hond past. Is de musketon niet te groot, te zwaar of juist te klein? Is je lijn niet te breed, te zwaar of te licht voor het gewicht van je hond? Loop je graag met een handvat? En welk materiaal heeft je voorkeur? Heeft het onderhoud nodig en is het bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken? Welke extra’s hangen er eigenlijk aan je lijn? Extra ringen en poepzakhouders zijn handig, maar geven wel weer extra gewicht.


Verschillende soorten en maten

Er zijn veel verschillende soorten en maten lijnen. Zo heb ik zelf lijnen variërend van 1.5 meter tot 10 meter. Ook zijn er verschillen in materiaal, zoals leer, biothane, nylon en ppm-touw. Welke lengte en welk materiaal je kiest, is dus afhankelijk van al die factoren die ik al even noemde. In wat voor gebied je wandelt, welk gewicht je hond heeft, of hij trekt aan de lijn, hoe je de lijn zelf graag vasthoudt, etc.


Vaste lijn of flexlijn?

Ik ben geen voorstander van een flexlijn. Een flexibele lijn geeft namelijk altijd spanning omdat deze nooit ‘slap’ hangt. Bovendien is trainen met een katrol erg onhandig omdat je er bepaalde oefeningen simpelweg niet mee kunt uitvoeren. En als je de flexlijn naar je terughaalt, geeft dit altijd kleine rukjes op het lijf van je hond. Met een vaste lijn kun je je hond veel eenvoudiger leren hoe hij ontspannen kan wandelen. Een slaphangende lijn is ontspanning, wat dus bij een flexlijn niet mogelijk is. Bij lastige situaties waarin je snel moet ingrijpen, is een vaste lijn prettiger vast te pakken; een flexpijn kan pijnlijk in je handen snijden.


Rekening houden met je hond

En dan zijn er ook nog honden die zo hard aan de lijn trekken, dat de stop niet meer werkt. Vervolgens glipt de katrolhouder uit je honden, raakt de hond in paniek doordat deze achter hem aansleept en vlucht weg. Ik raad een flexlijn dus af en kies zelf altijd voor een vaste lijn. Heb je een hond die rustig blijft en die je graag wat meer ruimte gunt in een aanlijngebied, dan kun je gerust een flexlijn gebruiken. Maar een hond is geen automaat, dus houd altijd rekening met de risico’s. Die wegen wat mij betreft niet op tegen alle eigenschappen van een vaste lijn.

Welke lijn kies jij voor je hond?

Bij Hondenschool LeerSamen hebben we een flink assortiment aan vaste lijnen, in allerlei materialen en verschillende lengtes. Heb je vragen of wil je weten welke lijnen bij jouw hond passen? Neem dan contact met ons op, of vraag je instructeur voor of na de training. We adviseren je graag!​

Comments


bottom of page