top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

De Lickimat: eten leuker maken

Bijgewerkt op: 29 nov. 2022

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden binnen

‘hondenvoedingsland’. Gaven we vroeger vooral brokken, soms gemengd met natvoer

uit blik of lieten we de hond met de pot mee-eten, tegenwoordig zijn de

mogelijkheden oneindig. We kijken nu steeds meer naar voedingswaarde,

uitgebalanceerde voeding en de behoeften van de hond dan voorheen, en dat is

natuurlijk een goede ontwikkeling.


Ik denk wel eens terug aan die tijd. Mijn opa en oma hadden vroeger een boxer. Casper kreeg ’s

ochtends een bak met brokken en ’s avonds bestond zijn diner uit blikvoer, wat eruit zag als gepofte rijst waar warm water overheen ging en wat heel sterk rook. Casper is 14 jaar geworden, dus zijn dieet zal niet per definitie heel slecht geweest zijn. En hoewel blikvoer lange tijd een slechte reputatie had (slechte kwaliteit, meer vocht dan voeding, et cetera), is de kwaliteit daarvan inmiddels ook verbeterd.


Veranderingen

Vlees is een steeds grotere rol gaan spelen in de voeding die we voor onze hond kiezen. Het is

beschikbaar in allerlei vormen, kwaliteiten en manieren van produceren: vleesbrokjes, vers vlees uit de diepvries, vers vlees wat je zelf samenstelt (BARF), houdbare vleesworsten en geconserveerd vlees in blik zijn daar de meest bekende van. Door de veranderingen in het dieet van de hond, veranderen ook de manieren waarop we de voeding aanbieden. Niet alle honden vinden het prettig om uit een bak te eten. Wanneer je hond voornamelijk brokjes krijgt, dan kun je in zo’n geval bijvoorbeeld kiezen om zijn eten in een snuffelmat te verstoppen of buiten in het gras te strooien, zodat de hond al zoekend toch voldoende voeding binnen krijgt.


Ook de Kong is velen waarschijnlijk niet onbekend, waar je zowel brokjes als natvoer in aan kunt bieden. Door alle veranderingen in voer, worden we ook steeds creatiever in hoe en wat we onze honden te eten geven. Honden hebben allemaal een uitstekend ontwikkeld reukorgaan en uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het mogen gebruiken van hun neus als bijkomend voordeel heeft dat het ontspannend werkt. Afwisseling in het aanbieden van het voer is dus helemaal niet zo’n gek idee!


De Lickimat

Sinds een aantal jaar is er dan ook de Lickimat. Lickimat is de merknaam voor allerlei vormen en soorten rubberen matjes of -kommen waar een bepaalde vormstructuur in is aangebracht. De Lickimat is verkrijgbaar met verschillende structuren, in diverse formaten en vormen en zelfs met zuignapjes zodat de mat of kom niet kan schuiven.


Als je de voeding (enigszins vloeibaar) van je hond op die vormstructuur smeert, moet hij flink zijn best doen om alles hier tussenuit te krijgen. Met andere woorden: je hond doet langer over zijn maaltijd, hij is er echt mee bezig en schrokken is verleden tijd. Van verveling is geen spraken en stress wordt verlaagd.


Voerverrijking

Een mooi woord voor het creatief aanbieden van allerlei soorten voer is voerverrijking. De naam zegt het al: je verrijkt de hond. Dit doe je door de manier waarop je het voer aanbiedt, zoals bijvoorbeeld in een Lickimat. Verrijking doe je niet alleen met natvoer, maar ook brokjes of beloningskoekjes kunnen gebruikt worden. Alles om je hond op een leuke, stressverlagende en verrijkende manier met eten om te laten gaan. Hij moet er voor snuffelen, voor zoeken, voor werken en dat komt voor een hond heel dichtbij zijn natuurlijke manier van voedsel zoeken en eten. Jij blij, en de hond blij!


Recepten voor de Lickimat

Wanneer je wilt voorkomen dat je hond zijn eten naar binnen schrokt, dan is de Lickimat een hele mooie oplossing. Maar ook wanneer je de hond wilt afleiden in spannende situaties, zoals bij de dierenarts of tijdens de trimbeurt, is de Lickimat een uitkomst. En wat je erop of erin doet? De mogelijkheden zijn eindeloos:


 De dagelijkse brokjes geweekt in water

 Hondenpaté als extraatje

 Je hond zijn favoriete fruit, geprakt

 Hondenpindakaas (verkrijgbaar bij Hondenschool LeerSamen)

 Geprakte of gepureerde houdbare worst

 Vers vlees (KVV)

 Kwark of yoghurtIn deze, voornamelijk vloeibare, recepten kun je dan ook weer allerlei lekkere voertjes of tussendoortjes plakken, zoals stukjes runderlong, komkommer of hondenkoekjes. Kijk waar jouw hond graag voor aan de slag wil, wees creatief en verrijk zijn manier van eten. Dat maakt het leuker, afwisselender en meer ontspannen voor je hond. Blijf wel altijd goed opletten of je het niet te moeilijk voor hem maakt; zo voorkom je frustratie.


Bij Hondenschool LeerSamen verkopen we verschillende vormen, maten en soorten Lickimats. Vraag ernaar bij je instructeur of neem contact met ons op. We adviseren je graag!
Recente blogposts

Alles weergeven

De Kong

Comments


bottom of page