top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Meten is weten

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

De uitdrukking ‘meten is weten’ is er één die de cursisten van hondenschool LeerSamen vaak horen. Waarom? Omdat sommige dingen van zelfsprekend lijken, maar je pas echt weet hoe het gaat als je het meet. Zijn bijvoorbeeld je manier van trainen, de omgang met je hond, ideeën over voeding of de gewoontes in je begeleiding nog wel up-to-date? Of mogen deze een beetje ‘afgestoft’ worden? Hoe kun je meten, zodat je weer up-to-date weet wat er speelt? In dit artikel ga ik je wat voorbeelden geven.


Alleen zijn

Vaak gaan we er vanuit dat er niets aan de hand is, dat je hond zich prima gedraagt en vermaakt als hij alleen is. Je hoort hem niet als je thuis komt van het boodschappen doen, dus dan zal het wel oké zijn. Maar is dat wel echt zo? Wat doet je hond eigenlijk als je er niet bent?

Om daar achter te komen, adviseren wij om eens een video-opname te maken op een moment dat je hond alleen thuis is. Doe dit meerdere keren. Zo zul je ontdekken wat je hond werkelijk doet (en voelt) als hij alleen is. Gaat hij rustig liggen, ijsbeert hij door de woonkamer, is hij aan het piepen of hijgen?


Video-opname

Het maken van een video-opname is echt niet moeilijk: zet je telefoon in de hoek van de kamer, druk op record en ga even vlug een boodschap doen of koffie drinken bij buren en dan weer terug naar huis. Bekijk de gemaakte video en maak dan binnen week nog een keertje een opname om een volledig beeld te krijgen. Zo kun je meten hoe het werkelijk gaat als je hond alleen is en heb je een duidelijk beeld van zijn gedrag en gevoelens. En indien nodig, kun je dus stappen zetten om zaken te veranderen!


Eten

Eten is altijd wel een dingetje, bij mens en hond. Wat is de beste voeding, hoe vaak geef je dat en op welke manier? Waar wij vooral naar willen kijken is of alles op rolletjes loopt. Hoeveel krijgt je hond en past dat nog steeds bij zijn huidige leven? Sommige honden krijgen hun hele leven lang dezelfde voeding. Niets mis mee als dat goed gaat en je hond is gezond! Maar kijk eens of de hoeveelheid nog wel klopt, of de samenstelling. Is je hond ondertussen een senior, is een seniorbrok dan misschien verstandiger? Train je meer en intensiever met je hond, is de voeding die hij krijgt daar dan op aangepast?


Extraatjes en beloningen

Kijk ook eens naar wat je hond krijgt aan extraatjes: beloningen, knabbels, kluiven en supplementen. Wat wij zien is dat veel honden op volwassen leeftijd makkelijker wat zwaarder worden. Bij een pup en een opgroeiende hond zijn we vaak veel bewuster bezig met de voeding vanwege de groei van de hond. Maar zodra deze manier van voeren een gewoonte wordt, dan verdwijnt dat bewustzijn en bestaat het risico dat de hond wat zwaarder wordt of niet de juiste verhouding aan voedingsstoffen binnen krijgt.


Wanneer is je hond te zwaar?

Wat ook belangrijk is, is je er bewust van te zijn wannéér je hond te zwaar is. Voor een volwassen man van 90 kilo die 5 kilo te zwaar is, is dat 5,5 procent van het lichaamsgewicht. Maar een volwassen labrador van 35 kilo die 5 kilo te zwaar is, heeft 14,3 procent van het lichaamsgewicht aan overgewicht! Als eigenaar zij wij degenen die de hond eten geven. Zeker in een huishouden met meerdere mensen is het risico dat iedereen vaak een beetje geeft.

Hoeveel je hond werkelijk krijg op een dag, kun je eenvoudig meten: neem een bak en leg een dag lang alles wat je aan je hond geeft ook in deze bak. Aan het einde van de dag heb je een mooi overzicht van wat je hond allemaal heeft gegeten. Wij zien echt het verschil tussen een hond die door de wijk sjokt, niet lekker in zijn vel zit en te zwaar is, en de net iets slankere die huppelt en makkelijker loopt! Bij voeren geldt dus écht: meten is weten.


Trainen

Trainen is leuk, maar dat moet het ook blijven. Voor jou als eigenaar, maar óók voor de hond. De valkuil bij trainen is dat je te lang doorgaat. Door te lang door te gaan raakt je hond overprikkeld, moe en neemt zijn leervermogen af. Je trainingstijd meten is eenvoudig: zet bijvoorbeeld een tijdwekker als je start, en meet tegelijkertijd ook de voertjes die je per oefening doet. Doe de oefening maximaal 5x en dan ga je even iets anders doen. Een training of oefening is veel effectiever als je dit 3x 5 min doet, dan 1x een kwartier. Je hond leert sneller, maakt geen foutjes omdat hij al moe of overprikkeld is en zal bij herhaling laten zien wat hij geleerd heeft!


Slapen

Als je lekker geslapen hebt en je bent goed uitgerust, dan voel je je goed, begin je de dag fris en ben je gemotiveerd. Op moment dat je minder vast, onrustig of minder lang slaapt, doet dat iets meer met je humeur, met je energieniveau, heb je minder zin of motivatie en als dat langere tijd aanhoudt, wordt het niet beter.


Waardevolle informatie

Zo werkt het ook voor onze honden. Ga eens meten hoe je hond slaapt: hoe diep, hoe lang en hoe vast. Belangrijk om naar te kijken bij pups, die volgens de richtlijn 18-20 uur slaap nodig hebben. Maar ook volwassen honden hebben hun rust nodig. Slaap is voor een hond essentieel om alle prikkels van de dag te kunnen verwerken. Hou daarom eens een dagboekje bij. Noteer zo’n 3 dagen lang wanneer, hoe lang en hoe je hond slaapt. Zo meet je hoe het gaat en leer je waar aan kan sleutelen. Het is ontzettend waardevol om te weten of je hond voldoende slaapt!


Bewegen

Voor elke hond is de hoeveelheid en mate van beweging anders. Natuurlijk zijn er richtlijnen, maar weet je eigenlijk wel wat past bij jouw hond? De richtlijn voor pups is om per wandeling uit te gaan van 5 minuten per maand van zijn leeftijd. Dus met een pup van 3 maanden, wandel je 15 minuten per keer. Voor een volwassen hond is dat natuurlijk anders. De ene hond heeft meer wandelingen en tijd nodig dan de andere. Maar wat doe je eigenlijk in die wandeltijd? Laat je je hond tijdens de wandeling rustig snuffelen, terwijl jij ergens op een bank zit om de boel te observeren. Speelt je hond met andere honden, of gooi je met een balletje waar hij achteraan mag?


Overprikkeld of moe?

Wat wij vooral belangrijk vinden is de belasting van het hondenlijf, wat kan je hond hebben en wat vergt de wandeling van hem? En niet te vergeten: wat is de invloed op het mentale niveau van de hond? Gaat je hond voldaan slapen als hij thuis is of rent hij eerst nog even 10 rondjes door de woonkamer omdat zijn hoofd overvol zit en hij overprikkeld is? Houd ook hier eens een dagboekje van bij. Kijk eens bewust naar de wandelingen die je maakt en het gedrag van je hond na de wandeling. Bekijk dit dagboekje eens in combinatie met wat je bij het slapen hebt opgeschreven. Je zult merken dat je veel beter de juiste balans zult vinden in het bewegen en het slapen.


Meer meten? Neem contact met ons op!

Hierboven las je een top 5 van de adviezen die wij vaak geven, maar er is natuurlijk nog veel meer wat je bij je hond kunt meten. Heb vragen over het gedrag, gewoontes, overprikkeling, voeding of andere zaken die je wel eens nader wilt meten, of wil je graag nieuwe inzichten over iets wat wel eens afgestoft mag worden? Neem dan contact met ons op, of vraag je instructeur voor of na de training. We adviseren je graag en denken graag met je mee!



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page